Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Z väzenia domov. Odsúdení majú byť elektronicky monitorovaní
Zdielať na

Z väzenia domov. Odsúdení majú byť elektronicky monitorovaní

Vo väzenstve sa chystá ďalšia novinka. V hre je totiž elektronicky monitorované domáce väzenie. Odsúdení by tak mohli dostávať v súčasnosti neobľúbené alternatíve tresty. Vzhľadom na preplnené väznice na celom našom území je tento krok považovaný za pozitívny...

Elektronické monitorovanie v praxi do roku 2020

To, že alternatívne tresty by mohli byť riešením našich preplnených väzníc, priznala aj vláda, ktorá sa touto tematikou zaoberala v piatok. Zbor väzenskej a justičnej stráže už pracuje na legislatívnych návrhoch zavedenia elektronického monitoringu. Rovnako sa snaží odhadnúť náklady na jeho zriadenie. 

Hoci o konkrétnych číslach je ešte predčasné hovoriť, obdobie zavedenia novinky do praxe je už známe. "Zavedenie elektronického monitoringu odsúdených predpokladá schválená koncepcia väzenstva na roky 2011 až 2020," informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Plusy domáceho väzenia

Takéto tresty by sa mali ukladať najmä pri prečinoch a nedbanlivostných trestných činoch. V súčasnosti odsúdených v domácom väzení náhodne kontrolujú probační úradníci. Väzňa je tak len ťažko možné odmonitorovať na sto percent. Za posledné tri roky súdy uložili celkovo 138 osobám trest domáceho väzenia. To je pri celkovom počte odsúdených za uplynulé 3 roky zanedbateľné číslo.

Podľa odborníkov by to bola aj veľká úspora štátnych peňazí. Domáce väzenie má aj iný rozmer. Odsúdenému umožňuje naďalej pracovať a zarábať napríklad aj na odškodné pre poškodenú stranu. "Ak dáme väzňa do výkonu trestu odňatia slobody, tým pádom skončí v práci. Často sa po návrate nevie zapojiť do tohto procesu, lebo tú možnosť už nemá," priznáva advokát Peter Vačok. A ďalšia výhoda - najbližšia rodina odsúdeného trpí oveľa menej....

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Michael Henninger/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy