Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Drogový díler sa smeje. Žiadna basa, len 4-ročná podmienka!
Zdielať na

Drogový díler sa smeje. Žiadna basa, len 4-ročná podmienka!

Jeden z drogových dílerov sa vďaka rozhodnutiu krajského súdu v Trenčíne dostal na slobodu. Našli u neho 50 dávok pervitínu. Hrozilo mu 10-ročné väzenie. Namiesto toho skončil na slobode s trojročnou podmienkou.

Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou poslal dílera drog za mreže na štyri roky. Krajský súd v Trenčíne ale jeho rozhodnutie zrušil a dal mu iba podmienku. Policajti z Bánoviec nad Bebravou pracovali na jeho zadržaní a usvedčení deväť mesiacov. Chytili ho v novembri minulého roka. Mal pri sebe 50 dávok pervitínu.

"Obžalovaný totiž nebol typickým konzumentom, ale bol predajcom drog na ich ďalšie použitie, respektíve na ďalšiu distribúciu," informuje Marián Sipavý, hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

Keby to bol okresný prokurátor tušil...

O jeho osude najskôr rozhodoval Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou. Ten ho poslal za mreže na štyri roky. Marián Sipavý: "Prokurátor Okresnej prokuratúry v Bánovciach nad Bebravou podal odvolanie voči rozsudku, nakoľko trest uložený súdom považoval za neprimerane nízky." Vec sa teda dostala na Krajský súd do Trenčína. Dílerovi hrozilo desať rokov väzenia. Nakoniec odišiel iba so štvorročnou podmienkou!

"Podľa senátu krajského súdu sú dôvody na mimoriadne zníženie trestu, keďže obžalovaný sa k skutku priznal a sám označil osoby, s ktorými obchodoval s pervitínom. Doteraz nebol súdne trestaný a zo strany zamestnávateľa, aj z miesta bydliska, je dobre hodnotený," vysvetľuje nečakané rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne jeho hovorca Roman Tarabus.

V podmienke bude predávať ďalej!

"Keď za tých 50 dávok dostane podmienku, tak je to návod pre všetkých tých, ktorí varia a ktorí predávajú, ako môžu variť a predávať ďalej, však sa im nič nestane... A v podmienke on bude predávať ďalej!," vraví rozhorčene Marián Daubner, odborník na liečbu drogovo závislých.

Rozhodnutie súdu rozčarovalo nielen odborníkov ktorí drogovo závislých liečia, ale aj policajtov a prokurátora. "Konečný trest, ktorý bol obžalovanému nakoniec uložený, nekorešponduje s trestami, ktoré sa páchateľom v prípade takýchto trestných činov ukladajú," argumentuje hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý.

Hanba pre celé súdnictvo!

Odborník na liečbu drogovo závislých Marián Daubner si servítku pred ústa nedáva: "Je to hanba pre celé súdnictvo v našej republike!" A na záver vysvetlenie z úst hovorcu Krajského súdu v Trenčíne Romana Tarabusa: "V obdobných prípadoch súdy rozhodujú rovnako a uplatňujú ustanovenia zákona o mimoriadnom znížení trestu, pričom sa kladie dôraz na výchovné pôsobenie trestu."

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Striekačky_narkoman_dôkazy

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy