Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Záhada Alcatrazu. Utečencov ani po 50 rokoch nenašli
Zdielať na

Záhada Alcatrazu. Utečencov ani po 50 rokoch nenašli

O podobe i osude troch mužov, ktorým sa podarilo uniknúť z jednej z kedysi najstráženejších väzníc sveta, môžeme iba špekulovať. Na zloduchov telom aj srdcom si svet spomína z prostého dôvodu. Od ich husárskeho kúsku uplynulo rovné polstoročie.

Útek z Alcatrazu - väzenskej pevnosti prezývanej aj Skala považovali všetci za nemožný. Až kým jeho múry neprekročila trojica bankových lupičov - bratov Anglinovcov a Franka Morisa. Skúsenosti s útekmi získavali vo väzniciach po celých Spojených štátoch amerických. Ten posledný plánovali vyše roka. Lyžičkami trpezlivo vydlabali diery v stene a vyrobili atrapy spiacich postáv.  "Vždy našli cestu von," spomína Marie Anglinová-Widnerová, sestra utečencov. 

Utiekli na člne z pršiplášťov a záchranných kolies

Za stenami ostrovného väzenia však utečencov čakala ďalšia výzva. Prekonať vody San Franciského zálivu. Zhotovili si preto provizórny čln z pršiplášťov a záchranných kolies. "Vždy som verila, že sa im to podarilo," tvrdí Marie Anglinová-Widnerová

"Je možné, že im to vyšlo. Máme veľa nezodpovedaných otázok. Minimálne nám chýbajú telá," poznamenáva maršál Michael Dyke.

Z väznice sa stalo múzeum

Alcatrazu útek, dnes už osemdesiatnikov, zasadil osudnú ranu. 9 mesiacov po incidente väznicu uzatvorili. Dnes slúži ako múzeum. S trojicou utečencov ako hlavným ťahákom!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

O podobe i osude troch mužcv, ktorým sa podarilo uniknúť z jednej z kedysi najstráženejších väzníc sveta, môžeme iba špekulovať. Na zloduchov telom aj srdcom si svet spomína z prostého dôvodu. Od ich husárskeho kúsku uplynulo rovné polstoročie. </p><p>

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy