Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kajínek píše list. Útek som nechystal, vymyslel si to spoluväzeň
Zdielať na

Kajínek píše list. Útek som nechystal, vymyslel si to spoluväzeň

Zdroj: TV JOJ

Na doživotie odsúdený Jiří Kajínek napísal list českému ministrovi spravodlivosti Jiřímu Pospíšilovi. Poprel v ňom tvrdenia rezortu, že plánoval útek z väznice v Karvinej. Podľa jeho slov si mal všetko vymyslieť jeho spoluväzeň.

Ministerstvo si ale stojí za tým, že informáciu o plánovanom Kajínkovom úteku malo od jednej z bezpečnostných zložiek . Práve pre jeho snahu opäť ujsť bol tento rok v júli Kajínek prevezený z Karvinej do väznice Mírov. Práve odtiaľ sa mu v roku 2000 už podarilo uniknúť. Polícia ho chytila až o dva mesiace neskôr v pražskom byte. 

V texte, ktorý má k dispozícii denník Právo, Kajínek uviedol, že si informácie o jeho chystanom úteku vymyslel jeho spoluväzeň Stanislav Lacko. Ten je odsúdený na doživotie za vraždu 70-ročnej ženy.

Závidel mu návštevy, tak ho udal

Dôvodom Lackovho udania by mala byť závisť a snaha o premiestnenie do miernejšieho typu väznice v blízkosti jeho rodiny. Do vzdialenej Karvinej ho totiž nikto nechodil, na rozdiel od Kajínka, navštevovať.

"Môžem vás ubezpečiť, pán minister, že som žiadny útek nechystal a ani nechystám! Snažím sa využiť všetkých legálnych variant, ktoré pripadajú do úvahy, aby som mohol z väzenia odísť legálne. Jedenásty rok vo väzení dodržiavam pravidlá a zákony. ... Závistlivý Lacko si vymyslí informáciu o úteku a väzenská služba aj ministerstvo spravodlivosti urobia presne to, čo Lacko chce: stanú sa nástrojom jeho úbohosti," napísal Kajínek v liste Pospíšilovi. 

Spoluväzni mu závidia záujem ľudí

V liste, ktorého úryvky zverejnil portál novinky.cz sa ďalej píše: " Vo všetkých väzniciach mi niektorí väzni závideli, že mám pravidelné návštevy, že mi píše viac ľudí, ktorí ma podporujú. Že si môžem každý deň nakúpiť v kantíne, že som známejší ako oni. O väčšinu väzňov sa nikto nezaujíma a oni to nesú ťažko, pretože sú predsa stredobodom vesmíru. Takým jedným je aj Stanislav Lacko. Klamár," vysvetľuje Kajínek.

Ostatní väzni Kajínka varovali, aby si dal na svojho "kolegu" pozor. "Čokoľvek potreboval vysvetliť, s čímkoľvek poradiť, vždy chodil za mnou. Noviny a časopisy som mu dal a on ich potom predával. Aj napriek tomu ma za chrbtom ohováral a jeho závisť ho užierala. Mnohokrát mi iní väzni hovorili, aby som si dal na Lacka pozor, že hovorí, že nahlási, že chcem utiecť, a znepríjemní mi väzenie," píše v liste Kajínek.

Najčítanejšie správy