Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od utorka študenti skladajú skúšku dospelosti. Najprv písomne
Zdielať na

Od utorka študenti skladajú skúšku dospelosti. Najprv písomne

SLOVENSKO / Nasledujúci článok sa bytostne týka 57 232 študentov a krát dva ich rodičov. Maturanti už od dnes, teda od 12. marca, začínajú skladať skúšku dospelosti. Písomné maturity sa píšu na 757 stredných školách a otázky sú prísne strážené.

V utorok slovenčina...

Prvou skúškou pre maturantov bude v utorok 12. marca 2013 externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, či slovenského jazyka a slovenskej literatúry u študentov na školách s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským. 

V stredu budú písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka. Žiaci si vyberali najmä anglický jazyk, na ktorý sa prihlásilo 41 973 maturantov, čo je viac ako 73 percent z ich celkového počtu. Nasleduje nemecký jazyk, ktorý si vybralo spolu 11 426 žiakov, najmenej maturantov sa opäť prihlásilo na taliansky jazyk - 19.

Zadania už nemôžu uniknúť

Nasledujúci deň, vo štvrtok 14. marca, čaká maturantov, ktorí si vybrali matematiku, externý test z tohto predmetu. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 15. marca externé testovanie a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského, či ukrajinského pre žiakov zo škôl týchto národnostných menšín.

"Čo sa týka zvýšenia ochrany samotných testov, tá je garantovaná tým, že tie testy majú veľmi prísnu databázu a kontrolu a podľa databázy vieme určite kto a kedy test kontroloval, kto ho balil, distribuoval na aké miesto a kto z tých distribučných miest test prevzal," informuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

V prípade úniku informácií budú kompetentní môcť ľahko identifikovať, kde sa test nachádza a kto ho prevzal a veľa ľudí k testom prístup nemá. "To znamená, že v tejto chvíli vieme konštatovať, že ku každému maturitnému predmetu malo dosah na testy maximálne 10 ľudí a išlo predovšetkým o autorov prípadne o recenzentov," dodáva Kaliňák.

Po doručení zásielky s testami do školy skontroluje predseda školskej maturitnej komisie, či sú neporušené bezpečnostné prvky a ochranné obaly testov, tie sa bez poškodenia obalu otvoriť nedajú.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články