Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Maturita opäť po novom. Písomná skúška už nebude formalitou
Zdielať na

Maturita opäť po novom. Písomná skúška už nebude formalitou

Je rozhodnuté. Stredoškoláci si už vybrali z akých predmetov pôjdu zložiť svoju prvú veľkú skúšku. Hoci prešlo školstvo v posledných rokoch viacerými zmenami, na rade je ďalšia. Ak bola doteraz písomná časť maturity formálnou záležitosťou, dnes je to celkom inak. Každý študent, ktorý pristúpi k týmto skúškam, bude musieť absolvovať rovnako ústnu, ako aj písomnú formu.

Na prípadné zmeny majú čas študenti ešte približne dva týždne, do 15.10. To už však bude dátum, dokedy musia nahlásiť finálny výber predmetov, z ktorých pôjdu maturovať. Gymnazisti budú napríklad musieť povinne zložiť skúšku aj z cudzieho jazyka. Sú však aj výnimočné prípady.

Výnimočné prípady

Ak bol napríklad študent v zahraničí, môže sa tento termín ešte predĺžiť. Po novom už ale bude musieť maturant spraviť aj písomnú skúšku.

Maturita sa totiž skladá z ústnej skúšky, písomnej a zo slohovej práce. No a práve na posledných dvoch v minulosti až tak veľmi nezáležalo. Minister školstva, Dušan Čaplovič, chce túto dlhoročnú zaužívanú prax zmeniť. Podľa učiteľky strednej školy, Anny Böhmerovej, "žiak nemusel napísať vôbec nič v slohu a išiel maturovať na ústnu skúšku." To sa však zmení.

Keď sa teda na najbližšie maturity študent nepripraví dostatočne a z ústnej skúšky dostane napríklad štvorku, ešte to nebude znamenať, že zmaturoval. Pre úspešné absolvovanie skúšky dospelosti bude potrebovať ďalších 33% z testu a 25 % zo slohu.

Všetko smeruje k zlepšeniu úrovne vzdelania súčasných stredoškolákov. Ako to dopadne, je otázkou času.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy