Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poslanci zamietli návrh prilepšiť úspešným školám
Zdielať na

Poslanci zamietli návrh prilepšiť úspešným školám

Poslanci parlamentu odmietli novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorá by úspešným školám zabezpečila viac peňazí.

Školy si neprilepšia

Poslanci za KDH Martin Fronc, Pavol Hrušovský a Pavol Abrhan v neschválenej právnej norme navrhovali, aby školy s vynikajúcimi výsledkami v celoštátnych objektívnych meraniach ako je externá maturita či Testovanie 9 mohli od januára 2013 dostávať viac peňazí od štátu - zvýšený normatív o 10 percent na školu. "Návrh zákona bude motivovať časť škôl, napríklad gymnázia, aby sa viac orientovali na kvalitu a prijímali na štúdium študentov, ktorí majú predpoklady dosahovať dobré študijné výsledky," argumentovali. Lepšie ohodnotenie úspešných škôl by ročne štát stálo 20 mil. eur. "Neverím na reformy bez peňazí,“ vysvetlil Fronc.

Poslankyňa za Smer-SD Oľga Nachtmannová novelu odmieta, pretože nerieši podstatu problému. Za tú považuje financovanie regionálneho školstva prostredníctvom normatívov, pričom normatívy považuje za jednu z príčin úpadku kvality školstva. Financovanie na základe normatívov by nahradila financovaním podľa optimálnej naplnenosti školy.

O levoch rozhodne zastupiteľstvo

Národná rada posunula do ďalšieho legislatívneho procesu novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú predložil poslanec za Smer-SD Ján Podmanický. Podľa jeho návrhu by sa mali obce vyjadrovať k chovu nebezpečných zvierat.

“Novela reaguje na problém, ktorý sa v posledných mesiacoch začína čoraz častejšie objavovať v mestách a obciach, a tým problémom je snaha väčšinou bohatších a vplyvnejších ľudí chovať zvieratá ako levy, tigre či iné druhy nebezpečných živočíchov,” objasnil svoj návrh Podmanický. Argumentoval, že ľudia, ktorých sa takýto chov priamo dotýka, nemajú možnosť sa zapojiť do rozhodovania o tom, či v ich blízkosti bude povolený chov takýchto zvierat alebo nie. Preto navrhuje, aby v prípade záujmu o chov takýchto zvierat tento chov podliehal súhlasu miestne príslušného obecného zastupiteľstva.

Členom RTVS Martin Kákoš

Národná rada zvolila za člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska Martina Kákoša, ktorého navrhol Zväz autorov a interpretov. Hlasovalo za neho 74 poslancov. Zákonodarcovia ho vybrali spomedzi desiatich kandidátov. Kákoš je divadelný, televízny a rozhlasový režisér. V rokoch 2009 a 2010 bol predsedom Rady STV.

Odstránenie poklopov kanalizácie

Rokovanie parlamentu ukončili poslanci rokovaním o návrhu novely Trestného zákona od poslancov Alojza Hlinu a Miroslava Kadúca (obaja OĽaNO). Cieľom ich legislatívneho návrhu je zadefinovanie odstránenia poklopov verejnej kanalizácie ako trestného činu a jeho zaradenie do kategórie trestných činov spočívajúcich v poškodzovaní a ohrozovaní prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

Referendum bez zmeny

Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely Ústavy poslancov za OĽaNO, ktorí chceli zrušiť kvórum pre účasť v referende. Takáto zmena mala podnietiť záujem občanov o účasť, pretože sa nebudú môcť spoliehať na to, že návrh nebude úspešný pre nízku účasť.

Národná rada naopak do druhého čítania posunula novelu stavebného zákona, ktorú pripravila SDKÚ-DS. Podľa návrhu s umiestnením skládok odpadu by mali súhlasiť samosprávy príslušnej obce alebo kraja. Stavebník by podľa SDKÚ-DS musel mať súhlasné stanovisko príslušnej obce a kraja pri skládke nebezpečného odpadu a novej skládke odpadov alebo rozširovaní existujúcej skládky odpadov, ktoré môžu prijať viac ako 10 ton za deň alebo majú celkovú kapacitu väčšiu ako 25 000 ton.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy