Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nespravodlivá maturita. Študenti chystajú proti nej petíciu
Zdielať na

Nespravodlivá maturita. Študenti chystajú proti nej petíciu

Nespokojní študenti nezostali iba pri "frfľaní". Ministerstvu školstva plánujú v nasledujúcich dňoch odovzdať petíciu zo všetkých miest Slovenska. Nazvali ju Stop nespravodlivej maturite. Žiaci stredných škôl žiadajú ministerstvo, aby upravilo znenie maturitných otázok. Mnohé z nich totiž podľa ich slov nemali s doterajším štúdiom absolútne nič spoločné.

Maturita - Hádaj, na čo myslím

Študentská rada stredných škôl vyhlásila v utorok ráno o siedmej celoslovenskú petičnú akciu STOP nespravodlivým maturitám. Pre Ministerstvo školstva SR majú pripravené štyri požiadavky a na ich splnení mienia nástojiť. Vraj každý rok im pribúda čoraz viac sťažností na maturitnú skúšku.

Dokonca sa hovorí o tom, že ide až o šikanovanie študentov stredných škôl. Napríklad tohtoročná písomná skúška bola skôr hrou - Hádaj, na čo myslím.

Zle postavené otázky a chyby

"Testy boli zle postavené, na niektoré sa nedalo správne odpovedať. Často išlo  o vyslovene telepatiu, uhoľ pohľadu, nie skutočnú vedomosť." "Mňa nahnevalo to, že tam neboli otázky z literatúry, na ktoré som sa dlho pripravoval." "Tam boli jazykové chyby a to je neprípustné. Bolo tam po ktorej slabike, ale malo tam byť po koľkej slabike, lebo vyžadovali odpoveď po siedmej." Takto reagujú na maturitu študenti.

S maturantmi súhlasí aj predseda Asociácie učiteľov slovenčiny Ján Papuga. "Ministerstvo by sa malo zaoberať štruktúrou maturity, pretože problémy z nej vyplývajúce sú tu každý rok," potvrdil Papuga. Novinkou totiž je aj čítanie s porozumením, ktoré je v našom školstve novinkou. Zápasia s ňou však nielen študenti, ale aj učitelia. Tí preto chodia na kurzy.

Kto by mal zostavovať maturitu

Za problém označujú neustále zmeny vo vyučovacom procese a výučbu predmetov bez učebníc. Výsledným efektom sú potom maturitné otázky, na ktoré nevie odpovedať nie samotný študent, ale nejeden vyštudovaný pedagóg.

Od ministerstva preto požadujú okrem iného, aby maturitné otázky zostavovali len pedagógovia z praxe a nie úradníci od stola...

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy