Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mamičky, pozor! Zníži sa rodičovský príspevok o polovicu?
Zdielať na

Mamičky, pozor! Zníži sa rodičovský príspevok o polovicu?

Politici chcú zabrániť plodeniu detí na úkor vzdelania. To znamená - mladí nesmú uprednostniť založenie rodiny pred pokračovaním vo vzdelávaní sa. Situáciu by mala vyriešiť nová výška rodičovského príspevku. Plodenie detí tak nebude výhodnejšie ako maturita. Debata o znížení rodičovského príspevku na polovicu však ľudí nahnevala. Politici preto návrh vylepšujú.

Aspoň 270 dní poistenia za posledné roky pri jednom z rodičov - toto má byť nová podmienka na to, aby ste dostali celý rodičovský príspevok. Proti stojí bývalá ministerka práce Viera Tomanová. Podľa nej je nezmyselné oberať dojčiacu matku a novorodeniatko doslova o jedlo...

Koalícia namieta, že rodičov, ktorí prejavujú určitú snahu postarať sa o svoje deti, sa návrh nijako nedotkne. Samotní poslanci sa nakoniec tesne pred definitívnym schválením rozhodli návrh trošku "učesať". Hlavne preto, aby neboli trestaní ľudia z regiónov, kde je jednoducho nemožné nájsť si prácu.

Návrh sa netýka vysokoškolákov alebo ľudí, ktorí si ukončili stredoškolské vzdelanie. Báť sa nemusia ani pracovití rodičia. Na to, aby ste príspevok dostali vám bude stačiť aj 9-mesačné zamestnanie, hoci aj na dohodu.

Čo sa týka príplatku pri narodení, opozícia namieta, že je zbytočné znižovať jeho výšku. Môžete ho totiž dostať len v prípade, že máte 18 rokov. Koalícia tvrdí, že táto podmienka sa dá obísť kupovaním rokov.

Mamičky, ktoré sú momentálne tehotné sa báť nemusia. Zákon má vstúpiť do platnosti až od júla 2012.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy