Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Umenie či gýč? Tablá, na ktoré sú školy NIE VŽDY pyšné
Zdielať na

Umenie či gýč? Tablá, na ktoré sú školy NIE VŽDY pyšné

Všetci sme boli mladí, ale... Čoho je veľa, toho je veľa. Aj tak reagujú predovšetkým staršie ročníky. Maturitné tablá plné nahých tiel, ktoré len z maličkej časti zakrývajú rôzne rekvizity a nie vždy stopercentne. Študenti hovoria u o umení.

Čo malo byť zakryté, je zakryté

Sme zvyknutí, že pred obdobím maturít sa na nás z výkladov usmievajú mladí ľudia zo zelenými stužkami pripnutými na kuse odevu.

Na table, o ktorom je tento článok, by ste stužky márne hľadali. Nemajú byť totiž kde pripnuté...

Tablo, kde sú maturanti polonahí je oficiálne najlepším minuloročným projektom maturantov v celej Českej republike.

"Nesúhlasím s tým, ale neobnažujú sa úplne. Čo malo byť zakryté, je zakryté. Nevidím dôvod im v tom brániť," hovorí jeden zo žiakov.

Medzi umením a gýčom je tenká čiara

Na nahotu stavili aj ďalšie školy, vrátane cirkevného gymnázia. "Zvolili si tému Vyhnanie zo školy, že do života vstupujú úplne nahí," hovorí riaditeľ biskupského gymnázia.

Nahota a výtvarné umenie, nahota a šport. Nahota a láska k hudbe. Čiara medzi umením a gýčom je však veľmi tenká a mnohým študentom to nevyšlo.

Namiesto aplausu čelia obrovskej kritike odborníkov, aj širokej verejnosti. "Mohol to byť dobrý projekt, ale na to treba výtvarné cítenie," hovorí sociologička Sylvia Porubänová. 

Pozrite si reportáž Dany Strculovej:

Hanbu si nemusíte urobiť až na stužkovej. Začať môžete už s maturitným tablom. Pre inšpiráciu vám ukážeme tie najlepšie

SÚŤAŽ: Ste aj vy NAJTRIEDA?

Ak chcete vyhrať naozaj lákavé ceny pre celú triedu: Lyžovačku v Jasnej s ubytovaním a kúpaním v Tatralandii, ale aj ďalšie lákavé ceny, zapoj sa do súťaže o NAJTRIEDU! Ako? Zaregistruj sa a pošli fotografiu na najtrieda.sk, kde nájdeš aj všetky potrebné informácie. Uži si so svojou triedou! Súťaž potrvá do od 12.11.2014 do 12.1.2015.

Súvisiace články