Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Elektronické testovanie žiakov sa stane skutočnosťou
Zdielať na

Elektronické testovanie žiakov sa stane skutočnosťou

BRATISLAVA / Prijímačky na stredné školy by mohli byť po roku 2015 už definitívne minulosťou. Dovtedy musia byť totiž všetky základné a stredné školy na Slovensku prepojené jednotným systémom elektronického testovania žiakov a študentov. Predstavili ho v hlavnom meste a otestovať by ho mali na maturitách a u deviatakov už v budúcom roku.

10 miliónov bude stáť nová technika

Elektronické testovanie žiakov a študentov by sa malo stať skutočnosťou definitívne po roku 2015, kedy majú byť základné a stredné školy prepojené online. Štát na to dá aj z peňazí únie 28 miliónov. Len 10 bude stáť nákup novej techniky a softéru. 

Už teraz dáva Národný ústav certifikovaných meraní dokopy databázu približne 30 000 testov, z ktorých časť má byť verejná. Zabrániť  tak chce aj nedávno medializovaným podozreniam z podvodov pri testovaní deviatakov či maturantov.

Prvou školou, ktorá sa do projektu e-testovania zapojila, je bratislavské gymnázium Ladislava Sáru, ktoré sa špecializuje aj na taliančinu. "Končene nebudú tie testy úplne tabuizované," vraví Pavel Sadloň z Gymnázia Ladislava Sáru.

Nový systém bude vraj bezpečnejší

Systém, do ktorého zapoja asi 2000 škôl, má byť vraj bezpečnejší, bez možnosti manipulácie. Podľa kompetentých bude však aj nástrojom na hodnotenie práce učiteľa.

Už dnes odborníci hovoria o tom, že takýto systém priebežného hodnotenia pomocou digitálnej siete, pri ktorom si dokonca žiak lepšie fixuje poznatky, či vedomosti, by mohol definitívme pochovať klasické prijímačky na stredné školy.  

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy