Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ľahšie uznávanie titulov z Česka? Nie pre každého
Zdielať na

Ľahšie uznávanie titulov z Česka? Nie pre každého

BRATISLAVA / Uznávanie vysokoškolských titulov medzi Českom a Slovenskom bude jednoduchšie. Na českých vysokých školách študujú tisíce Slovákov. Nemilo prekvapení budú najmä tí, ktorí študium ukončili ešte pred platnosťou tejto novej zmluvy.

Bez poplatku to doteraz nešlo

Slováci, ktorí študovali v Česku a získali na tamojšej univerzite titul, potrebujú doklad, že vysoká škola, ktorú vyštudovali, je rovnocenná s vysokou školou na Slovensku. Okrem toho musia navštíviť  aj stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní. "Musia predložiť žiadosť o uznanie, ktoré si môžu stiahnuť z internetovej stránky Ministerstva školstva," vraví riaditeľka Strediska na uznávanie dokladov Eva Kaczová.

Potom ešte doložiť diplom a vysvedčenie o štátnej skúške. Ale najmä zaplatiť poplatok 99,50 EUR. No a práve túto nekonečne zdĺhavú a hlavne drahú vybavovačku by mala zjednodušiť nová zmluva medzi českou a slovenskou republikou.

"Ak dnes je potrebné napríklad na zapísanie titulu získaného v ČR na Slovensku do občianky overenie diplomu tak po novom to už nebude potrebné," vysvetlil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Zoznam škôl bude aj na internete

Za rovnocenné by sa mali považovať doklady o dosiahnutom základnom, strednom i vysokoškolskom vzdelaní. Zoznam akreditovaných škôl či štúdijných odborov, nájdete časom na novo spustenej webovej stránke ministerstva školstva. Týkať sa to bude aj pobočiek českých vysokých škôl na Slovensku a opačne.

No pozor! Ministerstvo školstva upozorňuje všetkých , ktorí titul získali ešte pred podpisom zmluvy, že poplatkom sa nevyhnú. Na sociálnych sieťach sa totiž mnohí Slováci, ktorí študovali v Česku predčasne radovali, že si po rokoch konečne budú môcť zapísať titul, bez byrokracie a poplatkov. Ministerstvo očakáva, že celý proces by mohol byť zavŕšený v druhej polovici tohto roka.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy