Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rovnocenné tituly na vláde. Vyrieši ich zmluva
Zdielať na

Rovnocenné tituly na vláde. Vyrieši ich zmluva

BRATISLAVA / Uznávanie českých titulov na Slovensku by sa malo zjednodušiť. Vyriešiť by to mala zmluva medzi oboma krajinami o takzvanej rovnocennosti, ktorú v utorok schválila vláda.

Došlo k istému posunu

V rámčeku, zavesený na stene. Na diplom Hardvardskej, Cambridgskej či Karlovej univerzity môže byť človek právom hrdý. Ak sa však zahraničným titulom chce popýšiť aj v občianskom preukaze, na Slovensku sa musí pripraviť na byrokraciu.

"Potrebujem doklad, že vysoká škola, ktorú som vyštudoval, je rovnocenná s vysokou školou v SR," telefonuje Viliam, absolvent VUT v Brne. Čo stojí navyše nemalé poplatky. Zdá sa však, že v tomto smere došlo k istému posunu.

Netreba overenie diplomu

Žiadne zbytočné papiere, potvrdenia či pečiatky. Uznávanie titulov medzi Slovenskou a Českou republikou by už malo byť rovnocenné. "Kým dnes treba na zápis titulu do občianky overenie diplomu, po novom to už nebude potrebné," informuje hovorca minsiterstva školstva Michal Kaliňák.

Za rovnocenné by sa mali považovať doklady o dosiahnutom základnom, strednom i vysokoškolskom vzdelaní. Zmluvu by už čoskoro mali podpísať obaja prezidenti a potom by ju mal ratifikovať parlament.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy