Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škôlka na cirkevnom pozemku, chcú obrovský nájom
Zdielať na

Škôlka na cirkevnom pozemku, chcú obrovský nájom

SVÄTÝ JUR / Jedna krivda strieda druhú. Tvrdí to primátor mesta Svätý Jur na margo vrátenia pozemku cirkvi. Na cirkevnom pozemku stojí mestská materská škola a staronoví cirkevní majitelia požadujú trhové nájomné. Mesto však na odkúpenie, alebo drahý nájom financie nemá. Aký bude osud 60tich detí je zatiaľ otázne.

Argumentujú znaleckým posudkom

Pol hektárový, pre niekoho lukratívny pozemok v centre mesta Svätý Jur a na ňom mestská materská škôlka. Približne 60 detí sa tu už desaťročia dennodenne bezstarostne hrá, stravuje a spí. Osud škôlky je však neistý.

"V roku 1953 bol pozemok odkúpený Československým štátom, daný do užívania Okresnému národnému výboru odboru školstva, v ďalšom období bola postavená Materská škôlka," objasňuje minulosť pozemku Alexander Achberger, primátor mesta Svätý Jur.

O niekoľko desaťročí neskôr, v rámci reštitučného zákona o napravení krívd cirkvi z roku 1991, štát neskôr pozemok cirkevnej reholi piaristov vrátil. Tí teraz požadujú od mesta aby si pozemok odkúpilo alebo platilo trhové nájomné z lukratívneho pozemku. "Dali sme si urobiť znalecký posudok, kde hodnota tohto pozemku je relatívne vysoká," tvrdí advokát Rehole Piaristov Slovenska Kamil Beresecký.

Rehoľa chce pozemok späť, alebo peniaze

Hodnota pozemku je 450 tisíc eur. Práve z tejto sumy požadujú piaristi ročný nájom 45 tisíc eur. Podľa primátora Svätého Jura, za roky 2011 a 2012 prišlo mestu platobným príkazom zaplatiť viac ako 90 tisíc euro. Mesto však tvrdí,že súčasná cena nájmu je privysoká a nemorálna. Piaristi zas tvrdia, že sa snažia dohodnúť roky, no mestskí poslanci neschválili ani nižšiu sumu. 

"My sa zas cítime ukrivdení v tom, že pozemok bol niekedy majetok rehole, niekto jej pozemok protizákonne zobral, niekto si tam teraz postavil čosi a teraz nechce platiť za užívanie pozemku," dodáva advokát Rehole Piaristov Slovenska.

Zástupcovia mesta Svätý Jur tvrdia, že túto situáciu spôsobila chyba v zákone. Piaristi sú však s napravením krivdy a so zákonom spokojní. "Krivda sa nemôže krivdou nahrádzať , ja som ochotný sa dohodnúť," dodal primátor. Mesto má na príklad záhradu a nebytové priestory pre lekárov prenajaté doslova za pár korún, nevedia si preto predstaviť, dať toľko peňazí za škôlku. Cirkev tvrdí, že staré nájomné v sume 3 slovenské koruny za meter štvorcový ročne, už dávno nie je adekvátne.

"Ten zákon bol skutočne nešťastne formulovaný. Možno to bolo preto že bol prvý reštitučný zákon, alebo možno jeden z prvých," myslí si o tejto vzniknutej situácii advokát Peter Mikletič.

Čo spôsobil zákon, vyrieši súd

O dva roky neskôr v roku 1993, sa totiž v novšom reštitučnom zákone napravili chyby zákona predchádzajúceho. Cirkvi štátom odňaté pozemky, na ktorých sa medzičasom postavili školské zariadenia, nemocnice či iné strategické objekty sa už nevracali a krivdu štát napravil iným spôsobom.

"Takže v dôsledku takejto podľa môjho názoru chyby zákonodarcov došlo k tejto zakliatej situácii a k vytvoreniu ďalšieho problému, ktorý sa vlastne dnes prejavuje tým, že stojí škôlka na cirkevnom pozemku rádu piaristov,"
dodáva advokát.

Ak sa strany nedohodnú, komplikovanú situáciu tak bude musieť vyriešiť súd, alebo chybu v legislatíve z roku 1991 bude musieť napraviť štát.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy