Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kňaz na motorke: Baránok medzi vlkmi
Zdielať na

Kňaz na motorke: Baránok medzi vlkmi

ŠTEFANOVCE / Ľudia z malej dedinky pri Medzilaborciach sa začali modliť, keď k nim dorazilo asi dvesto drsných mužov na motorkách. Oblečení v čiernom, na silných mašinách si to namierili rovno k miestnemu kláštoru. Dôvodom modlitieb však nebol strach alebo pohoršenie, práve naopak.

Ako baránok medzi vlkmi

Ak ste už niekedy stretli na cestách kolóny drsných motorkárov oblečených v koži, isto ste cítili rešpekt. Ak by vám však niekto povedal, že na jednom z týchto hlučných strojov sedí gréckokatolícky kňaz, asi by ste mu ťažko uverili.

"Kristus povedal, posielam vás ako baránkov medzi vlkov, takže ja si myslím, že nie sú takí zlí tí vlci. Iní kňazi chodia na ryby, iní hrať futbal a ja chodím na zrazy motorkárov," zdôvodňuje svoj životný štýl  gréckokatolícky kňaz Tomáš Hricuta.

Otec Tomáš je na nerozoznanie od ostatných motorkárov. Akurát sa  prezliekal častejšie ako oni. Avšak z koženej bundy rovno do kňažského rúcha. Ako prezrádza motorkár Štefan: "On je presne taký ako aj my, z mäsa a kostí." Počas jazdy na motorke si dokonca občas pripravuje aj nedeľnú kázeň. "Veľa myšlienok ma tam napadá práve aj na kázeň," potvrdil otec Tomáš.

Má na ostatných dobrý vplyv

Jeho kamaráti motorkári ho vnímajú ako skvelého člena partie a navyše má na nich jeho prítomnosť dobrý vplyv. V jeho prítomnosti si ostatní motorkári dávajú väčší pozor na svoj slovník, ale aj na správanie.

Otec Tomáš pôsobí v obci Štefanovce. Veriaci si ho vážia a rešpektujú. Jeden z nich si dokonca kúpil aj motorku aby mohol spolu s ním jazdiť. Aj vďaka motorke prilákal do chrámu množstvo mladých ľudí. "Je to prostriedok ako ich pritiahnuť ku Kristovi, ale nie je to podstata, podstata je niečo úplne iné," vysvetľuje tento netradičný kňaz.

Títo drsní chlapi sa tak vydali na ďalšiu cestu s požehnaním a vedomím, že na nich ten z hora dáva pozor. "Jeden z nás bude slúžiť aj za zosnulých motorkárov a nech tých je podstatne menej ako minulého roku," hovorí na záver Tomáš Hricuta a za hlasného revu motora, odchádza na svojom dvojkolesovom tátošovi na ďalšiu cestu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa/Lidove noviny

Súvisiace články

Najčítanejšie správy