Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Stredozemnom mori pláva tisíc ton plastového odpadu
Zdielať na
Veda a technika

V Stredozemnom mori pláva tisíc ton plastového odpadu

MADRID / V stredozemnom mori sa hromadí obrovské množstvo plastového odpadu. Ako ukázal prieskum španielskych vedcov, na hladine vraj pláva až tisíc ton najrôznejšieho plastového materiálu, najmä fliaš, tašiek a iných obalov.

Znečistenie mora je vzhľadom k jeho biologickej rozmanitosti a ekonomickej dôležitosti veľmi nebezpečné, citovala odborníkov britská spravodajská stanica BBC.

Plasty boli objavené aj v žalúdkoch rýb, vtákov, korytnačiek a veľrýb. "Zistili sme, že Stredozemné more je obrovským skladom plastového odpadu," uviedol Andres Cozar z univerzity v Cádize.

Celosvetový problém

"Znečistenie morí plastami sa veľmi rozšírilo a stalo sa celosvetovým problémom len po polstoročí používania plastových materiálov. Je preto nutné vypracovať stratégiu, ktorá by tento problém riešila," dodal Cozar, ktorý je jedným z autorov prieskumu.

Plast sa v Stredozemnom mori hromadí v podobnom množstve, ako je tomu v oceánskych prúdoch v Indickom oceáne, severnom Atlantiku, severnom Pacifiku, južnom Atlantiku a južnom Pacifiku, odhalila tiež štúdiu, ktorá bola zverejnená vo vedeckom časopise PLOS ONE. Veľké množstvo tohto odpadu bolo objavené aj na ďalších miestach, napríklad v Bengálskom zálive, Juhočínskom mori, Barentsovom mori a v Severnom ľadovom oceáne.

Morské živočíchy

Podľa britského odborníka Davida Morritta sa španielski vedci zamerali najmä na tie najmenšie a najjemnejšie častice, takzvané mikroplasty, ktoré nepresahujú dĺžku päť milimetrov. Zistili, že do tejto kategórie spadá viac než 80 percent plastového odpadu, ktorý sa nachádza v Stredozemnom mori.

"Tieto veľmi malé plastové častice sú často prehltnuté morskými živočíchmi a rôzne chemické látky sa tak môžu uvoľňovať do ich čriev,"
uviedol Morritt. Plast sa podľa neho v životnom prostredí nerozkladá, a preto je potrebné viac premýšľať nad tým, ako s ním nakladať, ako ho recyklovať a znížiť jeho používanie.ň

Vrátenie plastov

V Stredozemnom mori žije až 18 percent všetkých morských druhov. Je využívané na turizmus a rybárčenie a je tiež dôležitým zdrojom príjmu pre okolité krajiny.

Mnoho Slovákov rok čo rok cestuje na letnú dovolenku do Chorvátska. Aj Jadranské more je časť Stredozemného mora. Preto sa táto ekologická téma môže týkať aj Slovákov. Chorváti pritom za vrátenie plastovej fľaše ponúkajú peniaze. Ak vrátite 10 plastových fliaš, dostanete 5 kún.

Zdielať na

Súvisiace články