Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nahá žena sa kúpala v tatranskom plese
Zdielať na

Nahá žena sa kúpala v tatranskom plese

VYSOKÉ TATRY / Tatranský víkend priniesol so sebou aj trochu chladnejšie počasie. To však zrejme neprekážalo slečnám, ktoré sa rozhodli okúpať v tatranských plesách naostro. To je ale v Tatrách prísne zakázané.

V nedeľu sa rozhodla v Čiernom plese Gašenicovom občerstviť turistka, ktorá sa vyzliekla donaha. Neprekážalo jej ani zlé počasie. "Istá turistka vošla do plesa a tam plávala a čľapkala sa," hovorí pracovníčka Tatranského národneho parku (TPN) Bogusława Chlipala. 

Špecifické skupiny zooplanktónu

"Voda v tatranských plesách je pomerne čistá a jedná sa o pomerne špecifické skupiny zooplanktónu, ktoré žijú v týchto plesách. Akékoľvek znečistenie by mohlo narušiť štruktúru tohto zooplanktónu," uviedol vodohospodár správy TANAP-u Peter Štofko.

Baktérie, ktoré majú na sebe turisti môžu ale ľahko ublížiť aj rybám, ktoré žijú v týchto plesách. Typickým príkladom je aj Morské oko.

Kúpanie prísne zakázané

Ochranári okrem toho ponúkajú ešte aj iný, trochu netradičný pohľad. "Rozumieme tomu, že potom z tej vody môžu piť napríklad čaj v chate, ktorá je nad tým plesom," dodala Chlipala.

Kúpanie je na oboch stranách Tatier prísne zakázané. Zatiaľ čo v poľských Tatrách sa k plesu dá pomerne ľahko priblížiť, na Slovensku sú ochranári v tomto ohľade podstatne prísnejší. Zakázané je aj močenie nôh. "Aj toto už je zakázané, pretože spravidla dochádza k pohybu mimo turistického chodníka," dodal Štofko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy