Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lyžiarom v Tatrách prekáža všadeprítomný smog
Zdielať na

Lyžiarom v Tatrách prekáža všadeprítomný smog

ZaKOPANE - V susedných poľských Tatrách nie je taký čistý vzduch akoby sa mohlo zdať. Dôvod je jednoduchý – smog, ktorý sa posledné dni vznáša nad Zakopanym a zasahuje aj lyžiarske zjazdovky.

Do ovzdušia sa dostávajú škodliviny

Ak sa v týchto dňoch vyberiete do poľského Zakopaneho, určite tam na vás nečakajú krásne tatranské scenérie. Dôvodom je vysoká koncentrácia škodlivých látok v ovzduší – nazývaná aj smog. "Všetky domy, kde sa kúri uhlím, emitujú do vzduchu škodlivé látky," hovorí riaditeľ TPN Pawel Skawinski.

Práve tie sa usadzujú v Zakopianskej kotline a vytvárajú tu akúsi hmlu. Tá nielenže bráni turistom vo výhľade, ale zasahuje aj na lyžiarske svahy v okolí Zakopaného.

Smrad ale sám o sebe nie je veľkou prekážkou. V tomto prípade si ale môžete nevedomky poškodiť aj svoje zdravie. "Môžu to byť záchvaty dusenia, astmatický záchvat a podobne," hovorí lekár Ali Issa Darwich. 

Zvažujú, že zakážu kúriť uhlím

Mestský úrad zvažuje, že v Zakopanom zakáže kúriť uhlím. Podobne ako to urobili pred mesiacom v Krakove. "Teraz sa prikláňame ku krakovskému riešeniu, je veľmi inovatívne. Zatiaľ čakáme, aké to prinesie výsledky," hovorí starosta obce Szymon Zatorski. 

V našich slovenských Tatrách je situácia o niečo jednoduchšia. Smog by ste na svahoch hľadali lmárne a dokonca u nás nie sú ani obrovské komíny, ktoré vypúšťajú splodiny do vzduchu.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy