Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zrámoval ho snoubordista. Ten chce odškodné 26 000 eur!
Zdielať na

Zrámoval ho snoubordista. Ten chce odškodné 26 000 eur!

BRATISLAVA / Nevinná lyžovačka sa v sekunde môže zmeniť na celoživotnú nočnú moru. Presvedčil sa o tom aj stredoškolák z Bratislavy. Po zrážke na svahu zrejme bude musieť mnoho rokov splácať odškodné Rakúskemu snoubordistovi.

Vletel mu priamo pod nohy

Peter popisuje zrážku takto. Na prázdnom svahu lyžoval s priateľkou pohodovým tempom. Zrazu sa z prava prirútil rakúsky snoubordista, ktorý sa trafil medzi Petra a jeho priateľku. Petrovi skrížil cestu a ten do neho vrazil zo zadu, preto je vraj jednoznačným vinníkom.

"Chytal si koleno, že ho bolí koleno. Takže sa zavolala záchranná služba, respektíve horská služba, išlo sa na ich stanicu, s tým, že mi bolo povedané, že aby mu vyplatila poistka, tak musí to byť spísané rakúskymi policajtmi," opisuje situáciu Peter.

Snoubordista ho teraz žaluje

"Záznam o nehode mu preložila žena, ktorá tvrdila, že má na to povolenie. Šok prišiel po pár mesiacoch. "Podal na mňa trestné oznámenie," upresňuje Peter.

Zápis bol podľa neho iný než skutočnosť. So strachom išiel na súd. Slová žalobcu si pamätá dodnes. "On to bez ohľadu na to, jak sa skončí tento súd, určite posunie na občiansky súd, lebo chce dostať peniaze," dodáva Peter. "Lebo on tam takmer prišiel o život, skoro vykrvácal a neviem čo všetko ešte," opisuje slová snoubordistu na súde Petrova mama.

Nevedia čo bude ďalej

O tom, že to myslel vážne sa presvedčili pred týždňom. Prišla žaloba. Do dvoch týždňov majú zaplatiť odškodné. Kolenné ortézy, iné zdravotnícke pomôcky, cesty do nemocnice či návštevy u lekára. Viac ako 21 tisíc EUR. Keď k tomu ale prirátame 5 tisíc za trvalé následky, výjde suma viac ako 26 tisíc EUR. To všetko požaduje rakúsky snoubordista od Slovenského stredoškoláka Petra. "Od tej doby, čo prišla obžaloba, nemôžme spávať, nevieme čo bude ďalej," hovorí nešťaštná matka.

Odporúčanie odborníkov je jednoznačné. Poistiť sa. Mladík však netušil, že aj keď si na svah do Semeringu iba odskočí, bude mať problém. "Je vhodné obrátiť sa na advokáta buď priamo v Rakúsku alebo na slovenského advokáta, ktorý je oprávnený poskytovať právne služby aj v Rakúsku," radí Mária Sokolová, advokátsky koncipient. Táto rodina však zatiaľ nikoho takého nevie nájsť. A ak sa to do týždňa nezmení, budú si musieť zohnať skoro 30 tisíc eur.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy