Jasno
16°
Bratislava
Ľad na cestách. Zodpovednosť nesie mesto, ale nie vždy!
Zdielať na

Ľad na cestách. Zodpovednosť nesie mesto, ale nie vždy!

Nebezpečenstvo stále hrozí nielen za volantom, ale aj tým, ktorí chodia po vlastných. Chodníky v mnohých slovenských mestách sú totiž pod ľadom.

Na PN-ke skončil aj Kristián

Šesť týždňov na PN-ke, zrušená lyžovačka, odkázaný na pomoc najbližších. To je výsledok Kristiánovho pošmyknutia na ľade. Zlomenú nohu si teraz musí liečiť a pohybovať sa bude len pomocou bariel. Na ľade, ktorý sa skrýva na chodníkoch pod snehom, ľudia končia v nemocnici alebo na operačnom stole.

V bratislavských nemocniciach bolo najmä počas víkendu rušno. Počasie malo na svedomí o tretinu viac prípadov ako inokedy. "Mali sme veľmi veľa úrazov, najmä rôznych zlomenín členkov, predkolení, ale aj kľúčnych kostí a predlaktí, úrazov hlavy a chrbtice," hovorí hovorkyňa Univerzitnej nemocnice BA Petra Stano Maťašovská.

Mesto môže žiadosť odmietnuť

Ak sa niekomu niečo stane a pri páde sa náhodou zraní, môže žiadať odškodné od toho, kto mal chodník vyčistiť. V niektorých prípadoch je zodpovedné mesto.

Niekedy je však žiadosť zamietnutá. Ak napríklad prechádzate po ulici, kde je chodník vyčistený a vy idete po neupravenom. Kým v hlavnom meste tento a ani minulý rok nevyplatili ani cent, v Košiciach mali sťažovatelia viac šťastia.

"Za rok 2012 evidujeme 4 žiadosti, všetkým bolo vyhovené a všetkým bolo vyplatené odškodnenie," potvrdila hovorkyňa mesta Košice Martina Viktorínová. Akú sumu vám vyplatia záleží od posudkov, ktoré vypracuje lekár.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Dieťa v kočíku, Bratislava/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy