Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
AUTENTICKÉ ZÁBERY. Horolezca (25) strhla lavína, padal 500 metrov!
Zdielať na

AUTENTICKÉ ZÁBERY. Horolezca (25) strhla lavína, padal 500 metrov!

25 / ročný slovenský horolezec práve s tromi kamarátmi zostupoval z túry v nedeľu po zotmení v oblasti Štrbského a Mlynického Soliska. Marek liezol ako prvý a odtrhol doskovú lavínu. Padal až 500 metrov! Štvoricu dostali horskí záchranári dolu približne pol hodinu po polnoci...

Hrozivé momenty v lavíne

"Podo mnou sa odtrhla tá dosková lavína... Aj som sa pokúšal nejakým spôsobom z toho dostať, ale je to silnejšie... Určite som trafil nejakú skalu, lebo od toho momentu si nepamätám." Takto popisuje minúty hrôzy 25-ročný horolezec Marek. Prežil pol kilometrový pád z hrebeňa Soliska. Pár metrov od "odtrhu" lavíny si ešte uvedomoval, čo sa deje, potom však prišla rana.

Jej dôkazom je aj rozbitá prilba, ktorá mu zachránila život. Troch kamarátov lavína nestiahla a tak zavolali pomoc. Horskí profesionáli okamžite vyrážali do terénu. Pomohli aj lanovkári - neváhali pustiť lanovku a vyviezť záchranárov. Rozdelili sa do dvoch skupín - jedna išla po vydesených kamarátov, druhá hľadala zraneného Mareka.

Záchranárov prekvapila nečinnosť kamarátov

Našli ho dezorientovaného v doline. Horských záchranárov však prekvapilo správanie kamarátov. "Ten ich kamarát sa zrútil s tou lavínou do doliny a nedokázali mu pomôcť. Zostali na tom istom mieste.

Najdôležitejšia v horách je tá kamarátska pomoc. Určite neboli skúsení, aby vedeli dostatočne zhodnotiť tú situáciu, ten daný terén, či je lavínový alebo nie," myslí si jeden zo záchranárov Anton Suchý.

Obrovské šťastie - bez trvalých následkov

"Bolo by zbytočné, aby mi pomohli, keby ich to mohlo zasypať znova," bráni kamarátov Marek. No keby bol krvácal, než by prišla pomoc, mohol zomrieť. Alebo sa zadusiť pod snehom. Ako sa dostal na povrch, tiež si nepamätá. Lekári aj záchranári ale hovoria o obrovskom šťastí.

"Po komplexnom vyšetrení sme zistili početné zlomeniny tvárových kostí. Pri tom CT vyšetrení na mozgu sa nenašli žiadne krvácanie ani poranenia. Sme veľmi radi, že jeho stav je stabilizovaný a drží sa dobre," chváli pacienta primár traumatológie popradskej nemocnice Martin Lajoš. Tam totiž Marek skončil. Po hroznom páde, no bez trvalých následkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy