Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Keď si z horských záchranárov robia ľudia taxikárov...
Zdielať na

Keď si z horských záchranárov robia ľudia taxikárov...

VYSOKÉ TATRY / Vedeli ste o tom, že v poľských Tatrách funguje horská taxislužba? Samozrejme netreba to brať doslova. Prípadov, kedy turisti zneužívajú zásahy vrtuľníka horskej služby, je totiž čoraz viac. Bežný letecký zásah v prepočte stojí približne 3 000 eur. V Poľsku zaň ale turisti platiť nemusia a preto to mnohí veselo zneužívajú.

Záchranári nasadzujú svoje životy

Horskí záchranári mnohokrát nasadzujú pri záchrane zranených vlastné životy. Nájdu sa ale aj takí, čo ich prácu zneužívajú. V poslednej dobe sa vraj však niektorí poľskí horskí záchranári cítia ako taxikári.

Podobný prípad sa stal len pred pár dňami. Dvaja horolezci nestihli zísť za svetla z Tatier do údolia – chýbali im takzvané čelovky. "Čakali do rána, aby ich vyzdvihol vrtuľník a zviezol na Morské oko," vysvetlil operačný dôstojník TOPR Edward Lichota.

Núdzu o podobných turistov nemáme ani u nás na Slovensku. "Pani si objednala zásah Horskej záchrannej služby, s tým, že má zlomenú nohu, ale požiadala o presný zvoz dole, keďže jej išiel vlak," povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

"V takýchto prípadoch sa cítime ako taxikári, lebo vtedy toho človeka len zvezieme dole, napríklad do nemocnice, aj keď tú pomoc nevyhnutne nepotrebuje," dodal Lichota.

Volanie by sa malo spoplatniť

"Použitie vrtuľníka v horách je vždy veľmi nákladné a hlavne nebezpečné. Piloti aj záchranári sa vrhajú do obrovského nebezpečenstva," vysvetlil riaditeľ TNP Pawel Skawinski.

"V roku 1979 práve pri falošnom volaní prišli o život záchranári HZS a piloti federálnej letky," dodal Janiga. Riešením celej situácie pre Poliakov by mohol byť práve slovenský model. Odkedy je v našich Tatrách zásah horskej služby spoplatnený, taxikárskych prípadov ubudlo.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy