Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pravda o smrti Jurija Gagarina. Takto to naozaj bolo!
Zdielať na

Pravda o smrti Jurija Gagarina. Takto to naozaj bolo!

MOSKVA / Ruské úrady po takmer 50 rokoch prezradili viac o okolnostiach smrti prvého muža vo vesmíre. Po detailoch a skutočnej príčine roky pátral Gagarinov priateľ - kozmonaut Alexej Leonov. Prekvapujúcu reportáž priniesol medzi prvými ruský Pervij kanal.

Úrady boli na detaily skúpe

Pri dedine Novoselovo vyhasol život sovietskeho hrdinu - prvého muža vo vesmíre. V marci v roku 1968 Jurij Gagarin zahynul pri cvičnom lete. Úrady boli na detaily skúpe, a preto sa množili rôzne teórie - Jurij Gagarin mal zahynúť po zrážke s balónom či kŕdľom husí. Iné zdroje tvrdili, že posádka bola opitá, či dokonca, že Gagarin zahynul počas tajného letu na Mesiac.

"Ťažké, veľmi ťažké je predstaviť si, že tu nie je s nami Jurij Gagarin," povedal krátko po tragickej udalosti Alexej Leonov. Ten v utajovaných archívoch pátral dlhé roky. Po 45 rokoch dostal od ruských úradov povolenie povedať iba časť prekvapivej pravdy.

Meno pilota sa verejnosť nedozvie

Smrť hrdinu zapríčinil pilot stíhačky Suchoj SU-15 počas testovacieho letu. Porušil predpisy a zletel nižšie, nebezpečne sa priblížil k lietadlu s Gagrinom. Ruský Pervij kanal dokonca ponúkol divákom grafiku skonštruovanú podľa výpovede Alexeja Leonova. Mig s Gagarinom sa po prelete stíhačky dostal do vývrtky za 55 sekúnd sa zrútil k zemi.

"Dostal som povolenie povedať podrobnosti o nehode, ale pod podmienkou, že neprezradím meno pilota. Pokiaľ viem, je mu viac ako 80 rokov a je vo veľmi vážnom stave," doplnil Leonov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/AP/RIA-Novosti

Súvisiace články