Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Davová psychóza. Matematici vedia odhadnúť správanie
Zdielať na

Davová psychóza. Matematici vedia odhadnúť správanie

BRATISLAVA / Viete čo má spoločné nakupovanie v obchode, pochod fanúšikov, neonacistov a bežná chôdza ľudí? Z matematického hľadiska ide o tie isté vzorce, ktoré sa dajú dopredu nasimulovať. Dôležité je len poznať všetky premenné.

Ak vieme rozlíšiť typ človeka, tak podľa matematických vzorcov vieme namodelovať situáciu, ako sa tieto rozdielne skupiny ľudí budú správať pri takých istých akciách v budúcnosti. "Vie sa identifikovať tie miesta, kde to môže byť nebezpečné, keď tade pôjdu napríklad," uviedla Jana Dadová, doktorantka na FMFI UK v Bratislave.

Ako vo zvieracej ríši

V podstate aj pri rôznych pochodoch, či bežných prechádzkach platí, že sa správame ako zvieratá. Tak ako má kŕdeľ vtákov svojho lídra skupiny a letia v určitej formácií, tak sa správame aj my. "To isté platí aj tu, že je tam nejaký líder skupiny," dodáva Dadová.

Všetko sa dá vypočítať

Väčšina z nás zažíva denno-dennu rutinu. Ráno do práce, poobede na nákupy a opäť domov. Práve preto s GPS navigáciou vo vašom mobile sa dá jednoducho vypočítať, kde budete zajtra o takomto čase. Je rozdiel medzi neočakávaným a nepravdepodobným, ale v podstate sa dá vypočítať všetko.

Či sme v obchode, alebo na ceste z práce, stále sa snažíme hľadať čo najkratšiu cestu. "Budú sa snažiť buď tam ísť priamo, alebo keď im dáme niečo do cesty, tak to obísť čo najmenším oblúkom," tvrdí Jana Dadová.

Takéto práce sa v budúcnosti budú dať využiť pri výstavbe budov, miest a obcí. "Preukázať výsledok miest a obcí, ktorý by mal byť nie utajený, ale publikovaný," uviedol Karol Mičeta, rektor Univerzity Komenského v Bratislave.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články