Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Špicľuje vás sused? Je to v poriadku, ale...
Zdielať na

Špicľuje vás sused? Je to v poriadku, ale...

BRATISLAVA / Predstavte si, že sa vám zo dňa na deň pred vchodom do bytu objavia kamery, ktoré snímajú každý váš pohyb. Presne to sa stalo v jednej budove v Bratislave. Obyvateľom bytov sa to nepáči. Inštaláciu kamerového systému totiž považujú za zásah do svojho súkromia.

Snažia sa ich dostať preč z domu...

V jednom z domov na bratislavskej obchodnej ulici bývajú nájomníci, ktorým byty pridelil štát pred desiatkami rokov. Dnes je situácia napätá. "Všemožnými spôsobmi sa snažia nás dostať odtiaľ preč, bez toho, aby nám dali akúkoľvek náhradu," hovorí obyvateľ domu.

Vlastník sa sťažuje, že nemôže s vlastným majetkom robiť, čo uzná za vhodné. "Predmetom nájmu sú veľké byty o rozlohe 115-150m2 v centre Bratislavy s nájomným vo výške 180-230 eur mesačne," píše sa v stanovisku reformovanej cirkvi. "Tie byty, keď sme sa do nich sťahovali, boli totálne v dezolátnom stave a my na vlastné náklady sme ich dávali do poriadku, aby sme ich mohli obývať," tvrdí obyvateľ domu.

Kamerový systém na ochranu obyvateľov?

Najnovšie sa bytovom dome objavil kamerový systém. "Že je to na našu ochranu, lebo vykradli pivnice, ale smerom na pivnice žiadna kamera nie je," tvrdí nespokojný obyvateľ domu. "V žiadnom prípade cieľom umiestnenia bezpečnostného kamerového systému nie je sledovanie nájomcov, avšak výlučne ochrana majetku," píše sa v stanovisku reformovanej cirkvi.

Naše zákony umožňujú vlastníkovi namontovať kamerový systém, za predpokladu, že záznam bude použitý jedine pre trestné konanie, alebo bude zničený. "A aj pri tom osobnom pocite nejakého toho nepohodlia tých nájomníkov, je to ten vlastník podľa môjho názoru oprávnený urobiť," uviedol advokát Jozef Malý.

Podobný problém má 1 000 rodín

Podobné problémy, ako nespokojný obyvateľ domu na Obchodnej ulici, je na Slovensku zhruba 1 000 rodín. "Väčšinou ide o starých ľudí, o dôchodcov, ktorí sú sociálne odkázaní a navyše ten strach, ten im nedovolí súdiť sa," tvrdí Kristián Straka, prezident asociácie Právo na bývanie.

Očakávajú rýchle riešenie od štátu - náhradné ubytovanie alebo príspevok na úhradu trhového nájomného. Podobnú požiadavku majú aj vlastníci. Zatiaľ však obe strany čakajú márne.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články