Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Postreky proti komárom sa robia za hranicami inak
Zdielať na

Postreky proti komárom sa robia za hranicami inak

BRATISLAVA / Nedávny letecký postrek proti komárom nahneval množstvo obyvateľov hlavného mesta. Podľa nich sa v okolitých krajinách dokážu s touto háveďou vysporiadať omnoho lepšie. A preto sme sa pozreli na to, ako to naši susedia skutočne robia.

Boli postreky vykonané neskoro?

Ešte v stredu 15.5.2013 sa začali v hlavnom meste postreky proti komárom. Lietadlá s chemickou látkou lietali veľmi nízko, priamo nad obytnými domami či sídliskami. Na týchto miestach sa však denne pohybujú malé deti. Rodičia sa preto obávali o zdravie svojich ratolestí. Nevedeli, či ísť v najbližších hodinách či dňoch s dieťaťom na ihrisko je bezpečné alebo nie.

Podľa mnohých mesto pristupuje k likvidácii komárov neskoro a nesprávne. Odvolávajú sa  pritom na lepšie metódy, ktoré sa využívajú najmä v susednom Rakúsku. "Dávajú sa kapsle priamo do liahnišťa komárov, to by sa však muselo robiť pred mesiacom alebo dvomi, a museli by sme tie liahništia poznať. Likviduje to larvy v zárodku," upresnil Zdeno Jaško majiteľ postrekovej firmy.

Všetko padá opäť na peniazoch

Vedenie hlavného mesta túto metódu dobre pozná no problémom sú vraj peniaze. "Je to niekoľkonásobne drahšie, ako postup ktorý realizujeme prostredníctvom partnera," tvrdí Ľubomír Andrássy, hovorca primátora Bratislavy. V susenom Česku problém s komármi riešia hlavne na južnej Morave. No a rovnako ako u nás postrekmi. Čo nás však prekvapilo zdá sa, že Praha komáre nerieši.

"Tento problém sme už niekoľko rokov nemuseli riešiť. Dokonca ani po povodniach v roku 2002," takto znie oficiálne vyjadrenie mesta Praha.

Ako je to v zahraničí

V susednom Maďarsku preferujú letecký postrek. Rovnako tam majú svoje problémy, no jedna vec im určite nechýba. "V Maďarsku keď chcú, hocikedy môžu robiť postreky proti komárom, nieje problém a peniaze sa na to nájdu," dodáva Zoltán Katona, majiteľ postrekovej firmy.

To čo však podľa odborníkov chýba v Česku, Maďarsku a aj u nás na Slovensku, je podrobný monitoring výskytu komárov. "Musíme sledovať už od Marca, vtedy sa vyskytujú už jarné komáre, lebo keď monitoring nebudeme robiť, nezistíme kde majú liahnište," upresňuje Zoltán Katona.

Keby sa totiž zasiahlo skôr a na tých správnych miestach k premnoženiu komárov by vôbec nemuselo dôjsť. A teda takéto letecké postreky by mesto vôbec nemuselo robiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy