Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pokus na laboratórnom zvierati? Takto to funguje
Zdielať na

Pokus na laboratórnom zvierati? Takto to funguje

BRATISLAVA / Aj v tejto chvíli na celom svete trpia a umierajú zvieratá, zabíjané v mene vedy a výskumu. Milióny tvorov prichádzajú o život v mene akéhosi pokroku. Pre nás, ľudí, platia najvyššiu cenu. Aj preto vznikol Celosvetový deň laboratórnych zvierat.

Testy na zvieratách sa dajú nahradiť

Každoročne sa na svete použije viac ako 100 miliónov zvierat na najrôznejšie pokusy. "Testy na zvieratách sa určite dajú nahradiť. My sme presvedčení, ako aj všetci ostatní ochranári, že aj čo sa týka liekov, farmaceutík a iných chemikálií," uviedla Selma de Donnová zo Slobody zvierat.

Aj na Slovensku sú v laboratóriách tisíce zvierat, prevažne myší a potkanov. "Je to myslím si lepšie, ako keby tam bol nejaký človek," uviedol vedúci zverinca Roman Borovič. Odpoveď na to, či pokusy možno úplne zastaviť nie je jednoznačná.

Tlak verejnosti silnie a stále viac sa používajú alternatívne metódy ako v Ústave experimentálnej onkológie v Bratislave. "Vieme invitro dostačť presnejšie výsledky oproti použitiu laboratórnych zvierat," uviedla Eva Horváthová, vedkyňa SAV.

Prísne schvaľovacie procesy

Aj na Slovensku už použitie zvierat na pokusy podlieha prísnym schvaľovacím procesom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. "Schvaľovací proces je veľmi zložitý, pretože sa na ňom podieľa viacero subjektov," uviedla hovorkyňa Štátnej veterinárnej správy Pavlína Komárová. A platí pri nich zásada troch R - reduction (zníženie počtu), replacement (nahradenie), refinement (zjemnenie).

Aj človek, ktorý denne pracuje pri zvieratách odsúdených na smrť si myslí, že sprísnenie podmienok je správne. "Ja si myslím, že má to jednu pozitívnu vlastnosť, všetky tieto zákazy a reštrikcie je v tom, že sa možno dáva väčší pozor na to, že na čo sa zvieratá používajú," uviedol Borovič. Stále prísnejšie smernice a tlak verejnosti núti vedcov, aby pokusy nerobili kvôli vedeckej kariére, ale naozaj keď sú nevyhnutné.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Súvisiace články