Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo s vyblednutými účtenkami? Tu je riešenie...
Zdielať na

Čo s vyblednutými účtenkami? Tu je riešenie...

Čas zúčtovania - alebo inak povedané, čas daňových priznaní sa blíži. Účtovníčky už naháňajú živnostníkov a firmy, aby začali odovzdávať faktúry a účtenky. No a tu začínajú problémy. Čo s účtenkami, ktoré vybledli a nedá sa z nich už veľa prečítať?

Nekvalitné slovenské účtenky

Predstavte si, že si kúpite notebook na firmu za 1000 eur. Aj by ste si ho chceli dať do nákladov, ale nedá sa. Údaje z účtenky sa totiž vyparili...

Môžu za to nekvalitné pokladničné pásky. Hoci by mali vydržať aspoň 5 rokov, čo je doba počas ktorej musia byť uskladňovanie daňové doklady, často vyblednú už po pár mesiacoch.

Konať musíte preventívne

Vy však potrebujete prípadnej daňovej kontrole dokázať, že hoci je účtenka vyblednutá, je to skutočný doklad od reálne zakúpeného tovaru alebo služby. A preto musíte myslieť preventívne.

A tak sa ponúka jediné, hoci nie veľmi praktické riešenie: "Môžete si účtenku ofotiť a priložiť túto fotokópiu do účtovnej knihy," tvrdí Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva SR.

Pomôže jedine fotokópia

Účtovníčkam a živnostníkom teda neostáva nič iné, len piebežne kontrolovať všetky účtenky, všímať si v akom štádiu vyblednutia sa nachádzajú a ak sú horšie čitateľné, urobiť z nich okamžite fotokópiu. Riešením je vystavovanie čo najväčšieho množstva faktúr. Tie totiž nevyblednú.

Účet_za oblečenie_kauza_americké poplatky

ISIFA

Súvisiace články