Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Osobné zóny. Ak vám ich niekto naruší, povedzte mu to
Zdielať na

Osobné zóny. Ak vám ich niekto naruší, povedzte mu to

Určite to už zažil každý z vás. Niečo vybavujete, ale na krk vám už, obrazne povedané, dýcha človek, ktorý stojí za vami. Nasleduje nervozita, spotené dlane a neraz aj bolesť hlavy či agresia. No nemusí to byť len preto, že si nedočkavo dupká pravou nohou. Tento človek totiž narušil vašu osobnú zónu!

V neverbálnej komunikácii existujú štyri osobné zóny. O nich sa rozprávala Ivan Janda v Novinách o 12-ej s odborníčkou na neverbálnu komunikáciu Evou Martinovičovou. 

Intímna zóna

Tá je do 40 centimetrov medzi komunikujúcimi partnermi. Do tejto zóny si pustíme len niekoho blízkeho. A vstup inej osoby do našej intímnej zóny súvisí s dôverou k tomuto človeku. V takejto blízkosti nebudeme nič oficiálne vybavovať.

Osobná zóna

Tá je do vzdialenosti jedného metra medzi ľuďmi. V takejto zóne komunikujeme prevažne s kolegami alebo s úradníkmi. Aj na poštách a v bankách je zväčša táto zóna vyznačená.

Sociálna zóna

1,5 metra medzi nami charakterizuje sociálnu zónu. V tomto prostredí zväčša komunikujeme s ostatnými ľuďmi. Stále je tu dobre na seba vidíme, či počujeme.

Spoločenská zóna

Je to vlastne celý priestor okolo nás v rozmedzí od 1,5 až do troch metrov. Mohli by sme to prirovnať k akémusi pódiu, z ktorého sa prihovárame nášmu publiku.

Najťažšie dodržať osobnú zónu je zrejme v rannej špičke v preplnených dopravných prostriedkoch. Ak sa vám zdá, že niekto porušuje vašu osobnú zónu, kľudne mu to pekne povedzte. Pozrite si záznam z Novín o 12-ej a dozviete sa viac.

ISIFA

Súvisiace články