Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po stopách spadnutého nemeckého lietadla v Tatrách
Zdielať na

Po stopách spadnutého nemeckého lietadla v Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Tichá dolina sa spomína hlavne v súvislosti s kalamitou, jej ťažbou a tiež je vnímaná ako jedna z posledných divočín na Slovensku. Má ale svoje tajomstvo staré 70 rokov, ktoré sa prírody netýka. Počas vojny sa tam stala nehoda nemeckého lietadla so šťastným koncom.

V policajnej správe z 17. júla 1944 hovorí o spadnutom nemeckom lietadle strážmajster Kukliš. Nehoda sa stala v okolí Tomanovho štítu. "Hore žľabom, obísť kosodrevinu a máš tam lietadlo," naviguje publicista a horský nosič Martin Maličký.

Konečnou výškou, kde by sa malo lietadlo nachádzať, bola výška 1 700 metrov nad morom. Jozef Kubáni spolu Martinom Maličkým prešli hrebeňom, ale nič nenašli.

Martin Maličký lietadlo hľadal aj pred ôsmimi rokmi. "Našli sme časť trupu. myslím, že to presne popisujú od prepážky číslo osem až po chvost," opisuje Martin.

Podarilo sa...

Trosky lietadla Juncker 52 sa v kosodrevine naozaj nachádza. Pred sedemdesiatimi rokmi v ňom sedelo päť Nemcov. Všetci prežili. "Boli vyhadzovať letáky na Ukrajine a po ceste naspäť stratili v hmle orientáciu. Ako vytáčali zákrutu, opreli o svah lietadlo," dodáva Maličký. 

Málokto vie, že na konci Tichej Doliny sa v časoch vojny nachádzal internačný tábor. Fungoval až do roku 1947 a boli v ňom držaní najmä Rómovia.

Súvisiace články