Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slavkovskom štíte si pripomenuli výstup spred 350 rokov
Zdielať na
Prešov

Na Slavkovskom štíte si pripomenuli výstup spred 350 rokov

VYSOKÉ TATRY / V piatok ráno bola na Hrebienku v Tatrách malá oslava. Ženy v krojoch,farár a starostovia podtatranských obcí si pripomenuli prvý zdokumentovaný tatranský výstup. Udial sa v roku 1664. Pamätnú tabuľku s menami úspešných lezcov spred 350 rokov pripevnili na vrchole Slavkovského štítu.

Horolezec Pavol Jackovič vyliezol na Slavkovský štít 141 krát, z toho 59 prvovýstupov. Aj on prišiel v piatok spomínať na muža, ktorý tam bol pred 350 rokmi - Juraja Bucholca. 

Aj počasie bolo podobné ako vtedy, Vo Veľkej Studenej sa oblaky prevaľovali cez prostredný hrot. V okne sa dokonca na chvíľu ukázal Lomnický štít. Turisti tak toho tentokrát veľa nevideli. 

Do neznáma

Návštevníci si tu však práve v tento deň tabuľkou pripomenuli priekopnícky čin spred 350 rokov. "Dvanásť, na tú dobu odvážnych mužov, sa vydalo na Slavkovský štít. Štyrom sa podarilo dosiahnuť vrchol," hovorí starosta Novej Lesnej Peter Hritz.

Dnes sa nám možno tento výlet Juraja Bucholca výnimočným nezdá, v tej dobe išiel úplne do neznáma po nevyznačených chodníkoch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy