Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po 40 rokoch otvorili roklinu Kyseľ v Slovenskom raji
Zdielať na

Po 40 rokoch otvorili roklinu Kyseľ v Slovenskom raji

SLOVENSKÝ RAJ / Kedysi najnavštevovanejšia časť Slovenského raja je po 40 rokoch od ničivého požiaru oddnes opäť prístupná. Roklinu Kyseľ môžu turisti navštíviť vďaka novootvorenému náučnému chodníku

V rámci projektu s názvom Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch sprístupnili spodný úsek rokliny formou ferraty, teda zabezpečenej cesty vybavenej istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami.

"Vidieť za štyri desaťročia nedotknutú a neporušenú prírodu je obrovským zážitkom nielen pre ochranárov a vyznávačov turistiky, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí idú do prírody oddýchnuť si a načerpať silu. Som veľmi rád, že sa nám túto jedinečnú časť Slovenského raja podarilo sprístupniť turisticky atraktívnym a vyhľadávaným spôsobom, akým je ferrata,“ uviedol minister životného prostredia Laszló Sólymos.

Opätovné sprístupnenie rokliny je výsledkom dlhodobej práce ochranárov zo Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR), Správy Národného parku (NP) Slovenský raj a Horskej záchrannej služby(HZS). Pre riziko padania skál a stromov po požiari, ktorý v roku 1976 zachvátil jej turisticky najpríťažlivejšiu časť, bola roklina celé roky uzavretá.

"Je to prekrásny kút Slovenského raja, ktorý posledných štyridsať rokov vytvárala len príroda sama. Pre nás je podstatné ukázať ľuďom pravú nefalšovanú divočinu aspoň krátky čas v roku bez toho, aby došlo k jej poškodeniu,“ povedal Tomáš Dražil, riaditeľ Správy NP Slovenský raj. Verejnosť môže podľa neho znovu vidieť Barikádový, Kaplnkový aj Obrovský vodopád, vodopád Roklina i vodopád v Temnici, ktorá je najkrajším úsekom rokliny.

Špeciálna výbava

V záujme ochrany prírody bude možné ferratu využívať len v období od 15. júna do 31. októbra. Každý turista pritom musí byť vybavený ferratovým setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou. Ferrata je spoplatnená, za vstup sa platí päť eur. Dá sa absolvovať len v jednom smere, a to zdola nahor.

Kyseľ je tiesňava na východnom okraji planiny Glac, nachádza sa medzi hrebeňmi Pircu a Čertovej sihoti. Jej dĺžka je približne 1,5 kilometra a spád vyše 180 metrov. Na rázcestí v Kyseli sa delí na Veľký a Malý Kyseľ. V tiesňave boli z bezpečnostných dôvodov demontované rebríky.

Roklina Kyseľ je národnou prírodnou rezerváciou. Slovenský raj je historicky prvým národným parkom na Slovensku, ktorý získal zonáciu podľa nových pravidiel. Roklina Kyseľ – kedysi Národná prírodná rezerváciaKyseľ, je súčasťou najprísnejšej bezzásahovej zóny Slovenského raja.

Najčítanejšie správy