Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zamestnanci družstva nemajú na chlieb, no majiteľ si kúpil ďalšie Ferrari
Zdielať na

Zamestnanci družstva nemajú na chlieb, no majiteľ si kúpil ďalšie Ferrari

VOLICA / Výplaty neustále meškajú. Zamestnanci nemajú na chlieb, no majiteľ si kúpil ďalšie Ferrari. Žena z Volíc prehovorila a zato prišla o prácu. Talianskych podnikateľov na severovýchode Slovenska úrady už preverujú. Čaká ich sankcia od veterinárov, pokuta z inšpektorátu práce a vo veci koná aj polícia.

"Nič neľutujem. Prepustil ma, tak budem doma. Aj tak sme robili zadarmo," priznala dojička Jaroslava.

Meškajúce výplaty

Podľa ženy sa tak stalo preto, že nabrala odvahu prehovoriť o neustále meškajúcich výplatách.

"Do obývačky si dal Ferrari, teraz kúpil ďalšie, no a ľuďom na výplaty nedá. Nemám ani na jeden chlieb," povedala žena ešte v septembri.

"Ja mám 12 firiem v inej oblasti. Z poľnohospodárstva si nekúpim ani benzín," informoval bývalý majiteľ.

Luxusné autá

Ako majiteľa farmy žena vníma Taliana, ktorý sa rád chváli luxusnými autami. Podľa aktuálneho výpisu z obchodného registra ale vo firme už nefiguruje. Vystriedala ho žena s rovnakým priezviskom.

"Výplaty dostali. Každý mesiac dostávajú, takže neviem, čo hovorili," informuje spolumajiteľka firmy.

Kontrola

Rozsiahlu kontrolu robili inšpektori práce na hospodárskych dvoroch v Radvani nad Laborcom, Papíne, Rovnom a Volici. Zistili viaceré porušenia zo strany zamestnávateľa. Navyše potvrdili, že desiatkám zamestnancov výplaty meškali.

"Všetkým zamestnancom, bez ohľadu na to, akú náročnú prácu robia a aká je tá práca zodpovedná, bola mzda vyplácaná iba v sume minimálnej mzdy, čo nezodpovedá zákonníku práce," uviedla hovorkyňa inšpektorátu práce Katarína Timková.

Tabu farmy

V Rovnom rozhorčený zamestnanec prezradil aj to, čo bolo na farme tabu. "V rámci šetrenia namiesto toho, aby sa uhynuté zvieratá dali do kafilérie, tu sa zakopávajú, lebo jedna krava ho vyjde na 200 eur, tak škoda peňazí," povedal vodič Marek Panoc.

​Veterinári už začali správne konanie. Nasledovať bude aj pokuta, a to v hornej hranici sadzby. "Pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 3 500 eur. V centrálnej evidencii je zviera odpísané ako odcudzené," informuje hovorkyňa štátnej veterinárnej a potravinovej správy Pavlína Kojnok.

Sankcie

Sankcia zo strany veterinárov ale asi nebude jediná. Tá ďalšia by mala nasledovať od inšpektorátu práce. "Inšpektorát je oprávnený uložiť pokutu až do výšky 100 000 eur," uviedla Timková.

Navyše polícia začala trestné stíhanie pre nevyplatenie mzdy a odstupného. "Za tento skutok v prípade dokázania viny hrozí sedem až dvanásťročný trest," informovala prešovská krajská hovorkyňa Jana Migaľová.

"Odkazujem všetkým, že v jednote je sila, aby sa všetci spojili a všetci sme naňho dali trestné oznámenie," uzatvára dojička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy