Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sninčanku na balkóne prekvapil veľký čierny pavúk
Zdielať na

Sninčanku na balkóne prekvapil veľký čierny pavúk

SNINA / Stelu zo Sniny vystrašil čierny pavúk. Našla ho doma v pohári a vraj sa veľmi podobal na jedovatý druh pavúkov z Ameriky.

Stela si ráno chcela vypiť svoju obľúbenú kávu. No na terase našla niečo, čo ju poriadne vystrašilo. "Pozerám niečo čierne v pohári, boltam  hnusný, otrasný, čierny pavúk. Proste, také dačo som v živote nevidela," opisuje Stela. Pohár preto zakryla popolníkom, bála sa, aby pavúk nevliezol dovnútra.

"Zimomriavky mám už teraz, takže hrôza des, čo prvé zatvoriť, aj deti sa toho boja," hovorí Stela. A niet sa čomu čudovať. Mnohých ľudí zvyknú pavúky vydesiť. Stela ho preto odfotila a fotku rozposlala známym. "S takýmto pavúkom sme sa ešte nestretli, vidíme ho málokedy u nás," informuje zoológ Jozef Štofik. 

Skúsený zoológ na prvý pohľad síce nevedel určiť, o aký druh ide, no po niekoľkých sekundách dôkladnejšieho preskúmania zistil, že ide o druh pavúka, ktorý sa u nás nazýva vtáčkar. "Je to sklípkanek po česky. Tak nie je to bežný pavúk, ktorý sa bežne vyskytuje v domácnosti," dodáva Štofík.

"Po slovensky mu vymysleli meno punčoškár. Lebo on si spraví takú punčošku ako palec, on sa do toho zatká a žije vo vnútri," opisuje arachnológ Vladimír Thomka. U nás sa podľa odborníka vyskytuje na suchých lúkach. Dôvodom prečo by mohol niekoho vystrašiť je zrejme jeho podoba s iným nebezpečným pavúkom. "Podobný druh ako tento nájdený žije v Amerike a ten je veľmi jedovatý, zalezie do topánky, pod perinu a vtedy po pohryzení treba ísť rýchlo do nemocnice zachraňovať," dodáva Thomka.

Zvláštnosťou tohto pavúka sú podľa arachnológa jeho nohy. "Niektoré má nad telom a niektoré pod telom, aby v tej pančuške mohol chodiť. Čiže na všetky strany mu trčia nohy, keď chodí," opisuje arachnológ. Hoci na Slovensku existuje veľké množstvo druhov pavúkov, podľa odborníkov žiaden z nich nie je pre človeka nebezpečný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy