Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa zákona jej na dôchodok siahnuť nemôžu. Napriek tomu sa pre exekúciu nedostane k svojim peniazom
Zdielať na

Podľa zákona jej na dôchodok siahnuť nemôžu. Napriek tomu sa pre exekúciu nedostane k svojim peniazom

JUŽNÉ SLOVENSKO / Máriu, ktorá 16 rokov žila na ulici, dobehli dlžoby. Je to vlastne jej jediné dedičstvo, o ktorom sa dozvedela, až keď získala strechu nad hlavu. Aj keď podľa zákona nikto nemôže siahnuť na jej dôchodok, keďže nedosahuje výšku životného minima, jedna inštitúcia sa našla. Paradoxne taktiež v súlade so zákonom.

Pôvodný dlh 165 eur z roku 2002 vzrástol s exekútorskými a súdnymi poplatkami na 355 eur. Mária, ktorú z ulice pred tromi rokmi prichýlili dobrí ľudia, sa o ňom dozvedela len nedávno. "Zablokovaný účet mám, vôbec sa nesmiem dostať k nemu," povedala Mária. 

Zablokoval ho exekútor, keď Sociálna poisťovňa odmietla vykonávať zrážky z dôchodku, keďže nedosahuje výšku životného minima. Jediným príjmom niekdajšej bezdomovkyne je 150 eur. "Žiadali sme o uvoľnenie tohto účtu s tým, že budeme platiť a platíme už. Odišli nám už tri alebo štyri splátky po päť eur mesačne," povedala Maja Dunaiová, ktorá Máriu prichýlila. 

Spoločnosť, ktorá od plynární dlh odkúpila so splátkovým kalendárom nesúhlasila. Účet zostáva zablokovaný. Z dôchodku, ktorý mal byť zo zákona nedotknuteľný, každý mesiac ubúda. "Banka mi zoberie vždycky päť euro, neviem dokiaľ to bude trvať, ale nie, neviem," dodala Mária. 

Ide o takzvaný príplatok za vedenie účtu v exekúcii. Potom je tam poplatok za bežné vedeniu účtu. To ale nie je všetko. "Platí za bankomatové karty, ktoré používať nemôže, keďže je zablokovaný účet," povedala Maja Dunaiová. Zrušiť účet a nechať si posielať dôchodok zo sociálnej poisťovne priamo poštou na adresu tiež nie je riešením. "Banky v zmysle svojich obchodných podmienok neumožňujú svojim klientom počas trvania exekúcie vypovedať zmluvu, na základe ktorej sa vedie takýto účet," povedal právnik Boris Lintner. 

Exekúcia začala pred 16 rokmi, v tom čase Mária žila na ulici. Majetok, z ktorého by bolo možné uspokojiť pohľadávku jednoducho nemá. Tak jej zostáva už len jedna možnosť. "Podanie návrhu na zastavenie exekúcie z dôvodu, že majetok povinnej nestačí ani na úhradu trov exekúcie," dodal Lintner. Rozhodne o ňom súd, dovtedy bude chudobný rozpočet Márie každý mesiac krátený o bankové poplatky.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy