Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanci chcú zaviesť nové dane. Znižovanie rozpočtu EÚ nepripúšťajú
Zdielať na

Europoslanci chcú zaviesť nové dane. Znižovanie rozpočtu EÚ nepripúšťajú

ŠTRASBURG / Viete, čo sa stane, ak nebudete recyklovať plastové obaly? Za každý kilogram zaplatíte 80 centov. Týmto návrhom chce europarlament donútiť členské krajiny správať sa viac ekologicky a zároveň zaplátať dieru v rozpočte po odchode Veľkej Británie. V hre je preto nová daň, ktorú budú platiť podnikatelia.

Europoslanci hľadajú spôsoby ako nahradiť výpadok v rozpočte, a tak sa uchyľujú k zavedeniu nových daní. "Protestovali, aby boli v niektorých kapitolách škrtané zdroje," povedala slovenská europoslankyňa Anna Záborská. 

Európska únie chce zároveň donútiť členské štáty viac recyklovať. Tí, ktorí dovážajú tovar nevyrábaný dostatočne ekologicky budú platiť špeciálne dane. Nové zdanenie sa pripravuje aj pre podnikateľov. Trojpercentný podiel na dani by šiel do európskej kasy. "Potešiteľná správa je pre mladých, ktorí budú študovať na Erasme v niektorých členských štátoch, pretože tam sme rozpočet navýšili," uviedla na dôvažok europoslankyňa Monika Smolková. 

Na Slovensko by malo prísť počas ďalšieho sedemročného obdobia vyše 13 miliárd eur v rámci rozvoja. Rozpočet v tomto znení ale má aj svojich kritikov, ktorí obviňujú úradníkov aj svojich europoslancov z toho, že nevedia dobre hospodáriť. "Majú míňanie peňazí cudzích ľudí v krvi, oni si nevedia predstaviť, že by zrazu míňali menej. Je to nad ich mentálne sily," reagoval slovenský europoslanec Richard Sulík.

Na kritiku rozpočtu ale reaguje europoslanec Vladimír Maňka. "Európsky parlament a my rozpočtoví udržiavame na tom, aby sme neznižovali rozpočet kvôli tomu, že máme naozaj obrovské výzvy." 

"Chceme napríklad zvýšiť počet pohraničnej stráže z 1 500 až na 10 000 ľudí," dodal europoslanec Mikolášik. Okrem toho chcú europoslanci minimálne zachovať aj súčasné dotácie pre poľnohospodárov. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy