Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na východe Slovenska budú pokračovať s vrtmi 5 rokov, odkleplo to ministerstvo
Zdielať na

Na východe Slovenska budú pokračovať s vrtmi 5 rokov, odkleplo to ministerstvo

RUSKÁ PORUBA / Keď na nás ministerstvo kašle, postavíme sa pred stroje. Hovoria to ľudia zo severovýchodu Slovenska. Už mesiace bojujú proti vrtom ropy a zemného plynu. No a teraz sa dozvedeli, že Ministerstvo životného prostredia investorom na práce odkleplo ďalších 5 rokov.

Napriek nesúhlasu miestnych boli ťažiari nakoniec úspešní. Od Ministerstva životného prostredia dostali ďalší 5 rokov. Za ten čas chcú na každom z prieskumných území urobiť aspoň jeden skúšobný vrt.

"Ja nerozumiem, čo ministerstvo robilo. Keď všetci ľudia sú proti. Fakt peniaze sú viac, ako ľudia?" pýta sa obyvateľ Oľky, Roland. 

"Za 9 rokov prieskumu bolo dotknutým obciam vyplatených vyše 1,8 milióna eur a taká istá suma bola vyplatená aj do enviromentálneho fondu," informuje hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská. Miestni vak argumentujú, že ak cifru rozpočítajú na desiatky obcí a počet obyvateľov, vychádza to  na 2 090 eur.

Jedno euro na obyvateľa

"V rámci činnosti v regióne sme investovali viac ako 18 miliónov eur, vrátane 3,8 milióna eur na licenčných poplatkoch," píše sa v stanovisku firmy Alpine oil and gas.

"Predstavuje to čiasku 407 eur. To je všetko, čo sme doteraz dostali. Zhruba jedno euro a 5 centov vychádza na obyvateľa ročne," počíta starosta obce Nižná Sitnica Stanislav Rakar. Ministerstvo argumentuje, že ak by rozhodli v neprospech ťažiarov, podľa všetkého by sa nevyhli súdnemu sporu.

Postavia sa pred stroje

"Ak sa prieskumnými vrtmi  potvrdí prítomnosť ropy alebo zemného plynu, budú nimi zásobované lokálne trhy," píše sa ďalej v stanovisku firmy. "Tu sa vŕtať nebude. Keď na nás kašle ministerstvo a úrady, nemáme iné východisko. Proste sa postavíme pred stroje," hovorí obyvateľ Roland.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy