Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Američania chcú ťažiť ropu, Slováci im v tom bránia telom
Zdielať na

Američania chcú ťažiť ropu, Slováci im v tom bránia telom

SMILNO / Obyvatelia Smilna nechcú, aby pri ich obci stáli skúšobné vrty. Územie bránia vlastným telom. Lekársku pomoc nemuseli hľadať len aktivisti, ale aj výkonný riaditeľ americkej ťažiarenskej firmy.

Priviezli ťažkú techniku a chceli začať s prácami. Aktivisti im v tom bránili vlastnými telami. Ustúpiť nechcel nikto. Z miesta ich dostali pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby.

"Sme si posadali okolo vrtnej súpravy za cenu toho, že sme boli napadnutí členmi služby SBS. Ťahali ma po zemi," opisuje zástupca združenia VLK Viliam Bartuš.

Napadli riaditeľa

"Keby som to nemal právne zistené, ako to je, tak tu nie som. Neverím tomu a nenechám sa zastrašovať SBS-kou a ťahať po zemi," hovorí aktivista Daniel Hubner. "Polícia prijala viacero oznámení vo veci spáchania rôznych priestupkov. V jednom prípade bolo prijaté trestné oznámenie, kde sa bude preverovať, či nedošlo k spáchaniu trestného činu ublíženia na zdraví," informuje hovorkyňa policajného zboru Jana Migaľová.

Po roztržke skončili viacerí v starostlivosti lekárov. Aktivisti a tiež výkonný riaditeľ americkej ťažiarenskej firmy. "Svojimi vlastnými telami bránili, aby sa mechanizmy dostali na pracovisko. Napadli nášho výkonného riaditeľa," povedal mediálny zástupca AOG Vladimír Miškovcík.

Začali s prípravami

Poľskí a maďarskí robotníci už začali s prípravnými prácami a podľa vyjadrenia ťažiarov je to otázka najbližších dní, kedy bude stáť skúšobný ropný vrt. Našinci vravia, že príroda je pre nich cennejšia a budú ju brániť naďalej.

Téme sa venuje redaktorka Jana Veľasová:

Najčítanejšie správy