Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Producenti ropy sa nedohodli na obmedzení ťažby, ceny palív neporastú
Zdielať na

Producenti ropy sa nedohodli na obmedzení ťažby, ceny palív neporastú

DOHA/BRATISLAVA / Svetovú produkciu ropy zatiaľ zmrazovať nebudú. Stretnutie najväčších producentov čierneho zlata v katarskej Dohe sa skončilo neúspechom. Dohoda, ktorá sa rodila od februára, stroskotala na nezáujme Iránu. Ten sa po uvoľnení dlhoročných sankcií snaží získať stratený podiel na trhu.

Rokovania v Dohe nevyšli podľa pôvodných zámerov. "Cieľom bolo, aby sa stabilizoval trh s ropou a ceny už výraznejšie nepadali," ozrejmuje komoditný analytik Trim Broker Tomáš Mikulík.

Žiadne zvyšovanie cien

Nádeje na postupné zvyšovanie ceny tejto suroviny sa tak rozplynuli. Na trhy bude prúdiť ešte viac ropy, ako doteraz.

Dôvodom je fakt, že Irán, Irak a postupne aj Líbya, ktorí sa snažia vrátiť sa na trh, nie sú pripravení na žiadne škrty a postupne zvyšujú ťažbu. V Kuvajte zasa proti utlmovaniu produkcie začínajú protestovať.

Pozrite si analýzu:

Zvyšní producenti by chceli plniť svoje rozpočty, no potrebujú obmedziť dodávky na trh a cenu dostať podstatne vyššie.

"Tlak, ktorému dlhšie čelíme, sa postupne zmenšuje a ropa sa vydala správnym smerom. Otázne je, ako dlho vydrží na stabilnej úrovni, no určite je to priaznivý vývoj," prezradil katarský minister pre energetiku a priemysel Mohammed Saleh al Sada.

Dobrá správa

Viacerí analytici varovali, že aj keby sa producenti ropy na zmrazení ťažby dohodli, ceny by to nevyhnalo prudko nahor. Deje sa ale opak.

"Možno očakávať minimálne v nasledujúcich dňoch pokles ceny ropy, čo je pre spotrebiteľov dobrá správa, no pre producentov negatívna," vysvetľuje riaditeľ Saxo bank pre Slovensko a Českú republiku Pavel Drahotský.

Kľúčový hráč

Kľúčový hráč v ropnom biznise je Saudská Arábia, ktorej cieľom je udržať si trhový podiel aj za cenu vyšachovania konkurenčných exportérov.

Ak sa producentom nepodarí ťažbu v blízkej budúcnosti zmraziť, nie je vylúčené, že potrubia s ropou v niektorých krajinách definitívne vyschnú. "Možno v tom môže byť aj úmysel," dodáva Drahotský.

Žiadne zmeny

Pokladnice ropných producentov sa tak budú plniť oveľa horšie ako pred niekoľkými rokmi. Pre motoristov na Slovensku je ale zaujímavé niečo iné.

"Tie ceny palív od decembra do apríla sa veľmi meniť nebudú," konštatuje Mikulík.

Ceny palív sa veľmi meniť nebudú, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy