Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cena ropy láme historické rekordy, potraviny však nezlacnejú
Zdielať na

Cena ropy láme historické rekordy, potraviny však nezlacnejú

BRATISLAVA / Cena ropy klesla najnižšie od roku 2003, a to pod úroveň 28 amerických dolárov za barel. Nič nenasvedčuje tomu, že cena ropy dosiahla dno. Spomalenie čínskej ekonomiky a zrušenie sankcií voči Iránu spôsobili výrazný pokles hodnoty čierneho zlata. Kým u nás sa z lacných palív tešíme, v zahraničí riešia otázku dokedy tento stav vydrží a kto naň ako prvý doplatí.

Čo týždeň, to nový rekord. Cena ropy neustále stále padá a nie je vylúčené, že čoskoro bude atakovať hranicu 20 dolárov za barel. "Naozaj ide o veľmi veľký pokles, možno jeden z najväčších v histórii," uviedol ekonomický analytik Tatrabanky Juraj Valachy.

Niektoré medzinárodné banky pritom odhadujú, že hodnota čierneho zlata by mohla klesnúť až na 10 dolárov, čo by bolo pre krajiny vyvážajúce ropu devastačné. Podľa analytika Tatrabanky Juraja Valacha, ak by sa táto cena udržala dlhšie, tak by pravdepodobne zatvorili veľa ťažobných miest.

"Je to boj o každý deň a o každý voľný dolár, ktorý je na trhu voľný," dodáva Pavel Drahotský zo SAXO Bank

Rast ekonomiky

Paradoxné je, že ekonomika rastie, no ropa klesá. Vyzerá to tak, že prežijú len tí najsilnejší, ktorí si rozdelia korisť.

"Panujú obavy, že príchod iránskej ropy na trh by mohol túto zlú situáciu ešte viac zhoršiť," hovorí manažér pre rozvoj WFS Nour al Zoubi. No a to by mohlo priniesť aj negatívne vplyvy. Podľa Drahotského zo SAXO Bank, môže nastať obmedzovanie dopytu po ostatných, nielen po ropných produktoch a tým aj prípadná redukcia pracovných miest mimo ropný sektor.

Na Slovensku si však užívame lacnejšie palivá, ako počas krízy a naše peňaženky by si mohli ešte viac oddýchnuť. "Určite je priestor na ďalší pokles cien benzínu k sume 1,10 eura za liter a možno aj nižšie," myslí si Juraj Valachy z Tatra banky.

Lacnejšie potraviny

"Určite sa to skôr či neskôr prenesie do celkových nákladov na dopravu. Je to otázka toho, aké stabilné to bude," uviedol predseda Únie autodopravcov Slovenska Róbert Huran.

Nebyť zavedenia minimálnej mzdy, lacnejúce palivá by sa mohli premietnuť aj do cien potravín. Žiaľ, nestane sa.

"Tým pádom výrobcovia potravín majú vyššie náklady pri cene práce a aj pri konečnej výrobe danej potraviny," vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Jana Holéciová. Naopak, dá sa očakávať, že o niekoľko eur opäť zlacnejú aj ceny dovoleniek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy