Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ťažko postihnutí Slováci musia vydokladovať aj vianočné darčeky
Zdielať na

Ťažko postihnutí Slováci musia vydokladovať aj vianočné darčeky

BRATISLAVA / Zdravotne ťažko postihnutí Slováci z darčekov radosť nemajú. Každý jeden si musia zarátať do príjmov, a tak môžu prísť o asistentov, ktorí im pomáhajú s bežnými úkonmi.

Dvadsaťosemročná Pavla s detskou mozgovou obrnou sama chodí len ťažko. Finančný darček pod stromčekom by ale prijať nemala. Počíta sa totiž do príjmu.

Životné minimum je približne 200 eur. Ak by príjem prekročil jeho štvornásobok, teda 800 eur, zdravotne ťažko postihnutý stráca nárok na príspevky, napríklad na asistenta.

"Ja som tento rok nemohla dostať ani vianočný darček v podobe rehabilitačných cvičení, čo som si potrebovala zaplatiť na tento rok. Pokiaľ by som priznala peniaze, tak by som prišla o asistenciu, teda o kompenzačné príspevky," vysvetľuje ťažko zdravotne postihnutá Monika.

Darček? Radšej nie

Nejde len o dary pod stromček, ale aj narodeninové, či meninové. Ak dostane zdravotne ťažko postihnutý peniaze, mal by ich priznať.

"Samotný duch zákona sa snaží zabrániť tomu, aby došlo k nejakému zneužívaniu tváriac sa, že dávame nejaký dar finančného plnenia," tvrdí hovorca ministerstva práce, sociálny vecí a rodiny Michal Stuška.

Ministerstvo práce si myslí, že cez dary by mohli zamestnávatelia vyplácať ZŤP-čkarov na čierno.

"Toto je tá absurdita, že ak dostanem dar pod stromček, mala by som ho vlastne priznať. Otázkou je, mala by som si ho dať ohodnotiť? Pretože ja neviem, koľko ten darček stál," pýta sa Monika.

Kontroverzný zákon

Aj ministerstvo práce priznáva, že tento zákon nie je stopercentný. Zmeniť ho ale teraz už nemôže, pretože až do volieb už nezasadá parlament.

"Toto sa nedá zmeniť jednoducho metodickým pokynom, tento zákon presne textovo taxatívne vymedzuje za akých okolností to za dar môžeme a nemôžeme poskytovať," hovorí Stuška.

Europoslankyňa Jana Žitňanská má na to iný názor.

"Na zmenu tohto ustanovenia nie je potrebný legislatívny proces, čiže nie je potrebný parlament. Stačí usmernenie ministra Jána Richtera, a to môže urobiť kedykoľvek," hovorí.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy