Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rodičia postihnutých detí volajú o pomoc, majú nulový príjem
Zdielať na

Rodičia postihnutých detí volajú o pomoc, majú nulový príjem

BRATISLAVA / Stále viac rodičov chorých, či postihnutých detí zúfalo volá o pomoc. Hoci ich deti dlhodobo potrebujú celodennú starostlivosť, podľa úradov nemajú nárok na opatrovateľský príspevok, či kompenzácie. Mnohé mamičky sú preto nútené ostať doma s nulovým prijmom.

Prváčka Emily sa dorozumieva len ťažko. Má mentálne postihnutie stredného stupňa, potrebuje nonstop stráženie a asistenciu ešte aj na toalete.

"Lekári napísali, že dieťa je odkázané na opatrovanie. Nemôžem nechať dcéru samú, pretože má neočakávané reakcie," vysvetľuje mama Viera Hendrychová.

Pre úradníkov, ktorý jej zamietli ešte aj odvolanie ohľadom opatrovateľského a kompenzácií, je vraj ale zdravá dostatočne. "Odvolanie mi zamietli akoby bola Emily zdravé dieťa. Podľa mňa je to nedomyslené. Nemôžu hodnotiť zdravie detí podľa nejakej stupnice v ktorej hodnotia aj dospelých ľudí," dodáva Viera Hendrychová.

Nulový príjem

Dievčatko dostalo aspoň asistentku do školy na 4 hodiny denne, jej mamu ale na tak krátky čas zamestnávatelia nechcú a ani štát jej za opatrovanie dievčatka s Downovým syndrómom neplatí. Mamička tak má momentálne príjem rovných 0 eur. Jediné peniaze, ktoré chodia pani Hendrychovej na účet, sú rodinné prídavky.

"Môj manžel musí chodiť na týždňové služobné cesty aby sme mohli žiť tak, ako žijeme," dodáva mama Emily, ktorá žiadosť o príspevok skúsi poslať znova.

Podobné sťažnosti nám píšu rodičia autistických či onkologicky chorých detí. Aj mamička Danka bojuje s chorobou syna a súčasne s úradmi, ktoré jej žiadosť zamietajú. "Podľa nich nie je môj syn dostatočne chorý," vysvetľuje Danka.

Až po voľbách

Minister Richter, ktorý mal čas na zmenu príslušného zákona až doteraz, dnes síce avizuje zjednotenie posudkovej služby, no až niekedy po voľbách. "Asi by bolo žiadúce posudkovú službu zjednotiť pod jednu inštitúciu, uplatniť možnosť odvolania. Odvolanie je v súčasnosti komplikované," priznáva Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Sľubuje väčšiu transparentnosť a priznáva, že treba zohľadniť aj odkazy rodičov onkologicky a inak chorých detí. A dohodnúť s rezortom zdravotníctva odkiaľ pokiaľ je medicínsky problém a kedy môže nastúpiť ministerstvo a riešiť sociálne aspekty spojene s ochorením. Opatrovatelia príbuzných a rodičia bojujúci s úradmi však odkazujú: už včera bolo neskoro.

"Keby si to každý poslanec z Vlády vyskúšal, aké to je, možno by sa nad tým zamysleli. Opatrovatelia to majú vážne ťažké," dodáva Viera Hendrychová, mama chorej Emily.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy