Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kšeftovanie s chemoterapiou. Obvinili šiestich zamestnancov onkológie
Zdielať na
Krimi

Kšeftovanie s chemoterapiou. Obvinili šiestich zamestnancov onkológie

BRATISLAVA / Šesť zamestnancov Národného onkologického ústavu (NOÚ) polícia obvinila z krádeže. Ako informoval riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, zamestnanci sa k trestnému činu priznali a NOÚ s nimi okamžite rozviazal pracovný pomer.

"Zdravie pacientov ohrozené nebolo," zdôraznil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský.

"So šiestimi zamestnancami, ktorí sa priznali, Národný onkologický ústav s okamžitou platnosťou rozviazal pracovný pomer pre obzvlášť závažné porušenie pracovnej disciplíiny," dodal Dolinský.

Podrobnosti o prípade a vyšetrovaní, ktoré trvá dva mesiace, nechcela zverejniť polícia ani NOÚ. Podľa Dolinského však vyšetrovanie nepotvrdilo, že by obvinení zamestnanci riedili lieky.

O podozrení informovali zamestnanci

O podozreniach z manipulácie s liekmi informovali riaditeľa zamestnanci úseku prípravy cytostatík, teda oddelenia pripravujúceho lieky pred podaním chemoterapie. Dolinský následne kontaktoval políciu, ktorá začala vyšetrovanie.

"Na konci októbra som dostal podnet od zamestnancov úseku prípravy cytostatík o podozrivej manipulácii s onkologickými liekmi na tomto pracovisku. Kontaktoval som kriminálnu políciu, ktorá zahájila vyšetrovanie. Aj vďaka našej súčinnosti a rýchlej práci kriminálnej polície sa v rekordne krátkej dobe podarilo tento prípad významným spôsobom posunúť vpred," uviedol riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Avastin a Herceptín

Cytostatiká sú látky, ktoré sa používajú na liečbu nádorových ochorení. V tomto prípade išlo o lieky Avastin a Herceptín. Nedajú sa získať len tak, podliehajú schvaľovaniu poisťovňou.

Lieky sa používajú na liečenie rakoviny pľúc, obličiek, hrubého čreva či rakoviny prsníka.

Nákuopná cena Herceptínu pri infúznom podaní je 547 eur. Cena Avastinu je viac ako 1 100 eur. "Uvedené lieky sú z portfólia spoločnosti Roche. Naša spoločnosť nie je informovaná a ani nebola kontaktovaná orgánmi činnými v trestnom konaní. Nejedná sa o zamestnancov spoločnosti Roche. O tejto skutočnosti nemáme žiadne informácie," uviedla spoločnosť v stanovisku pre televíziu JOJ.

K nekalému konaniu podľa Dolinského dochádzalo na oddelení ústavu, kde sa pripravuje chemoterapia pred podaním látok onkologickému pacientovi. "Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo,“ povedal na brífingu.

Podľa informácií reportéra TV JOJ Rasťa Striška obvinení nie sú lekármi a nepracujú ani na vyšších manažérskych postoch. Išlo o magistrov farmácie, sanitára a pracovníkov z prípravného pracoviska. Okrem nich obvinili aj dvoch ľudí, ktorí pôsobili vo farmaceutickom priemysle.

"Pre nás je veľmi ťažko pochopiteľné, že so zdravím pacientov obchodujú podľa medializovaných informácií zamestnanci nemocnice, v ktorej sa majú liečiť ťažko chorí ľudia. Vyšetrovatelia by mali preveriť všetkých pacientov, ktorí v tom čase podstupovali danú liečbu," uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková.

Peniaze, počítače aj lieky

Ako uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave Csaba Faragó, polícia vykonala štyri domové prehliadky a jednu prehliadku nebytových priestorov. Zaistila finančnú hotovosť, počítače i cytostatiká, teda lieky používané na chemoterapiu pacientov s rakovinou.

Obvineným hrozí v prípade dokázania viny väzenie na tri až 10 rokov. "Na príkaz prokurátora boli všetci ovinení prepustení, keďže dôvody ich zadržania pominuli," uviedla v stanovisku bratislavská krajská prokuratúra.

Obchodovanie s liekmi

Tento prípad naznačuje obchodovanie s liekmi. Podľa zistení Rasťa Striška je cena chemoterapie v susedných krajinách vyššia. Na Slovensku sú firmy, ktoré vykupujú lieky od farmaceutických spoločností a reexportujú ich do susedných krajín. 

Predať lieky do zahraničia môže tak znamenať veľký zisk. "Použiť pojem reexport v tomto prípade nie je úplne správne, pretože reexport je oficiálna legálna činnosť, ktorú môžu vykonávať distribútori liekov a zdravotníckych pomôcok," uviedol Šéf Komory farmaceutov Ondrej Sukeľ.

"V tomto prípade zrejme nešlo o reexport, aj keby náhodou tie lieky boli použité na vývoz do zahraničia, ale išlo o obyčajnú krádež, podľa všetkého, čo bolo uvedené," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy