Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lara (5) si mala vybrať lieky pre dospelých, išlo o chybu poisťovne
Zdielať na

Lara (5) si mala vybrať lieky pre dospelých, išlo o chybu poisťovne

KRAVANY NAD DUNAJOM / Notifikácia liekov správou SMS poriadne vystrašila rodičov päťročnej Lary z Kravian nad Dunajom. Zdravotná poisťovňa posiela také správy poistencom pri predpísaní lieku a potom aj po jeho vybratí z lekárne. Rodina z Kravian však dostala esemesiek veľa, dokonca v nich figurovali lieky určené pre dospelých. V poisťovni im najprv tvrdili, že ich predpísal lekár z opačného konca republiky. Ukázalo sa však, že pred mesiacom zomrel.

"Až ráno som zbadala, že koľko SMS-iek. Potom som zbadal iný druh liekov. Tak som sa zľakla, že aké lieky vybrali na päťročné dievča," hovorí stará mama dievčaťa Viola Hrabošová.

Cholesterol, krvný tlak...

Jej nevesta s vnučkou boli predchádzajúci deň u detského lekára. V noci im prišlo viac ako 10 SMS správ z poisťovne. Okrem iného o predpísaní a výbere liekov pre dospelých. "Kalcium dostala a ešte nejaké lieky na kašeľ," hovorí otec Lary Kristián Hraboš.

"Jeden je na mozgovú porážku, druhý na cholesterol, krvný tlak a nejaké čistenie krvi," vymenúva lieky Viola Hrabošová.

Nebohý lekár?

Hneď ráno zašli k detskej lekárke. Tá ich ubezpečila, že okrem liekov pre Laru nevypisovala žiadne iné. "Doobeda som volala do zdravotnej, že čo sa deje, čo majú tie SMS znamenať," hovorí starý otec Gabriel Hraboš.

"Nejaký lekár v Košiciach to vypísal. Dostal telefónne číslo, ktorý lekár vypísal ten recept," dodala Viola Hrabošová.

"Ten lekár, ktorý to predpisoval, je už mesiac nebohý," uviedol Gabriel Hraboš.

Zlyhal ľudský faktor

Podnet od rodiny preverila aj poisťovňa. "Podnet sme preverili, no podvodné konanie sa nepotvrdilo. Situáciu preverujeme, aby sme odstránili prípadné pochybenie na našej strane," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. 

Poisťovňa tvrdí, že chyba mohla vzniknúť pri manuálnom prepisovaní údajov z receptu do počítača v lekárni a údaje z iného receptu boli priradené k rodnému číslu Lary.

"Notifikácie o výbere lieku boli zaslané automaticky. Ide o ľudskú chybu, ktorej následkom bola nesprávna informácia vytvorená v automatickom systéme," dodal hovorca poisťovne.

Podľa poisťovne lieky omylom priradené na konto Lary nevypísal lekár z Košíc, ale z obce deväť kilometrov vzdialenej od Štúrova.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy