Skoro jasno
15°
Bratislava
Novým riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne je Miroslav Vaďura
Zdielať na

Novým riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne je Miroslav Vaďura

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. (VšZP) má od štvrtka 1. októbra nové vedenie. Rozhodnutím jediného akcionára, ktorým je Ministerstvo zdravotníctva, bol do funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. zvolený člen predstavenstva Miroslav Vaďura. Informovala o tom VšZP.

Vaďura nahradil vo funkciách Marcela Foraia, ktorý odstúpil zo všetkých postov. Novou členkou predstavenstva sa stala Vieroslava Králičková, ktorá do funkcie členky predstavenstva nastupuje z pozície vedúcej sekretariátu generálneho riaditeľa. Okrem nej a Vaďuru je v predstavenstve ešte Antónia Borovková.

Miroslav Vaďura pôsobí vo VšZP od roku 2012 ako člen predstavenstva a riaditeľ sekcie ekonomiky. Od roku 2008 do roku 2010 stál na čele bratislavskej fakultnej, neskôr univerzitnej nemocnice. Z funkcie ho v roku 2010 odvolal vtedajší minister Ivan Uhliarik za odpredaj pozemkov na Kramároch.

Predaj pozemkov

Univerzitná nemocnica vtedy predala pozemky na bratislavských Kramároch vrátane plochy, ktorá slúži pre pristávanie vrtuľníkov. Podľa odhadov realitných znalcov na predaji prerobila asi 25 až 34 miliónov eur.

Kontrola ministerstva zdravotníctva potvrdila, že odpredaj nebol v rozpore so zákonom o správe majetku štátu, niektoré skutočnosti však podľa rezortu "vnášajú pochybnosť" o výhodnosti predaja.

Opätovné vymenovanie

Marcel Forai odstúpil po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej Anny Sučkovej. Minister zdravotníctva Viliam Čislák však hodlá Foraia vymenovať opäť do funkcie, ak sa preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku.

Zmluvy má preveriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Najvyšší kontrolný úrad a prešetrovať ich bude aj Národná kriminálna agentúra.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy