Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak chcete obdarovať invalida, dajte pozor. Môžete mu viac uškodiť
Zdielať na

Ak chcete obdarovať invalida, dajte pozor. Môžete mu viac uškodiť

BRATISLAVA / Chcete darovať dar osobe so zdravotným postihnutím? Tak pozor, môžete jej tým viac uškodiť, ako pomôcť. ZŤP-čkarom sa takýto dar od fyzickej alebo právnickej osoby započítava aj do príjmu a preto môžu na budúci rok prísť napríklad o asistentov, ktorí im pomáhajú s každodennými činnosťami.

Na Slovensku máme približne 300-tisíc zdravotne ťažko postihnutých ľudí, no a pokiaľ by hocikto z nich prijal dar of fyzickej osoby, v budúcnosti sa mu to môže nepekne vrátiť

Monika je na vozíku už niekoľko rokov. Pokiaľ by jej kamarát chcel kúpiť nový a dal jej na to povedzme 1 000 eur, musela by to priznať a automaticky by prekročila hranicu štvornásobku životného minima, čo je približne 800 eur.

"Ak invalid s príjmom prekročí štvornásobok životného minima, tak prichádza o všetky kompenzačné príspevky," vysvetľuje Monika Ščevovichová.

Bez príspevku

Takéto prekročenie stačí jedenkrát za rok a na ten budúci už nebude mať nárok na asistenta, ktorý jej pomáha. "So vstávaním, s jedením. T o sú také bizarné veci ako napríklad asistencia pri maľovaní, pri kúpaní," vysvetľuje Monika, ktorá je už niekoľko rokov pripútaná na invalidný vozík.

Ministerstvo práce nám ale povedalo, že je spokojné s tým, že ZŤP-čkari si musia započítavať do príjmu aj dary od fyzických osôb. Vraj ak by to zmenili, tak by sa narušila celá filozofia a koncepcia zákona.

"Bolo by veľmi ťažké odsledovať tú nezištnosť fyzickej osoby, alebo právnickej osoby danému človeku. Nemohli by sme ani sledovať jeho príjem, ani majetok. Čo je bežnou praxou nastavenia solidárnych príspevkov štátnej pomoci v súčasnosti," vysvetlil hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Možná zmena

Ministerstvo tak hovorí o solidarite s tými, ktorí nedostávajú dary. Do parlamentu ale prichádza novela, ktorá by to mala zmeniť. Ministerstvo práce ju ale zatiaľ podporiť neplánuje.

"To, že teraz niekto dostane dar od nejakej fyzickej, alebo právnickej osoby neznamená že aj v budúcnosti ho dostane. V tom ďalšom období bude trestaný a nebude dostávať tieto príspevky, čím sa ocitne ešte v horšej situácii ako bol pred tým," myslí si navrhovateľka novely zákona Jana Žitňanská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy