Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lenke (23), ktorá trpí sklerózou multiplex, nezištne pomáhajú cudzí ľudia
Zdielať na

Lenke (23), ktorá trpí sklerózou multiplex, nezištne pomáhajú cudzí ľudia

HUMENNÉ / Lenke z Humenného zistili sklerózu multiplex. Ukázalo sa, že má dlh v zdravotnej poisťovni a preto ju lekári nemohli liečiť. S pomocou dobrých ľudí ale Lenka svoj dlh vyplatila a môže sa liečiť.

"Ďakujem! Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli. Som rada, že mám takého skvelého brata, rodinu a ľudí, ktorí mi pomáhajú," ďakuje Lenka.

Zradili ju nohy

Slováci i ľudia z iných kútov sveta neváhali a nezištne pomohli. Lenke diagnostikovali sklerózu multiplex priam zo dňa na deň. "Bola som zdravá, mohla som všetko. Až jedného dňa mi oznámili, že už to nejde," spomína Lenka.

Mladú ženu najprv prestali počúvať nohy. Okamžite ju hospitalizovali. Lenka má ale dlh v zdravotnej poisťovni. S ním jej pomohol anonymný darca z okresu Humenné. Peniaze jej poslal len preto, aby žene v zúfalej situácii aspoň trochu pomohol. "Väčšiu časť dlhu sme tak mohli vyplatiť," hovorí Lenka.

"Zaregistrovali sme platbu na účet našej poistenkyne. V tomto momente je možné poskytnúť liečbu v plnom rozsahu," potvrdila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Judita Smatanová.

Jediný majetok v dražbe

Zvyšok dlhu vyplatili ľudia, ktorých Lenka nepozná. Kamionista Juraj z Trenčína dal do dražbu svoju gitaru. Peniaze z predaja chce darovať práve Lenke.

"Je to v podstate jediný majetok, ktorý mám. Nie som pracháč, máme kopec problémov, žijeme z výplaty do výplaty," priznáva šľachetný Juraj.

Kamionista ale vie, že mladá žena nemá mobil. Keď pôjde služobne na Ukrajinu, jeden jej prinesie.

"Som veľmi vďačný. Málo je takých ľudí na svete, ktorí by pomáhali," hovorí Lenkin brat Jaro.

Sporí na vozík

Pacientka už vie, ako s peniazmi naloží. "Chcela by som si nasporiť na invalidný vozík, keby sa prihodilo najhoršie," prezrádza. "Pozerám sa na to, že môj brat má svoj život, moja mama s otcom majú svoj život a ja chcem ten svoj," dodáva.

Lenka trpí sklerózou multiplex, pomocnú ruku jej podali cudzí ľudia, pozrite si reportáž:

Súvisiace články