Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Američania chcú na Slovensku ťažiť ropu, miestni sa boja o svoje studne
Zdielať na

Američania chcú na Slovensku ťažiť ropu, miestni sa boja o svoje studne

PREŠOV / Peniaze sa jesť nedajú, kričali ľudia zo severovýchodu Slovenska Američanom, ktorí chcú na našom území ťažiť ropu a zemný plyn. Investori v utorok diskutovali s novinármi, no pred ľudí predstúpiť nechceli. Namiesto toho si zavolali bezpečnostnú službu.

Ľudia sa obávajú ekologických problémov. "My nemáme inú vodu, len tú zo studne. Keď nám ju zoberú, tak čo budeme piť? Z fliaš?," pýtala sa účastníčka protestu Mária Tomková.

Riziko je mizivé

Americkí investori doteraz preinvestovali 18 miliónov eur a tvrdia, že riziko zničenia je mizivé.

"Podľa našich skúseností je to desaťtisícina percenta. Problém zákonite neznamená znečistenie. Ak sa aj problém objaví, nemusí viesť k znečisteniu," tvrdí prezident spoločnosti AOG Michael P. Lewis.

"Ja tomu neverím. Koľko tam pôjde chémie? Koľko radiácie?," chŕli ďalšie otázky Mária Tomková.

Protestujúci ľud

Kým Američania pred novinármi svoje zámery obhajovali, ľudia z dotknutých obcí nasadli do autobusov a do Prešova prišli protestovať.

Obyvatelia čakali, že zástupcovia ťažiarenskej spoločnosti budú diskutovať aj s nimi. To sa ale nestalo. Pred odchodom si americkí investori na svoju ochranu zavolali súkromnú bezpečnostnú službu.

"Nás postavili pred hotovú vec. Máme sa len pozerať? Kto s nami diskutoval?," hovorí rozhorčený obyvateľ Oľky Roland Nagy.

Prieskumné vrty

V Smilne, Oľke a Ruskej porube sú prieskumné vrty na spadnutie. Ak sa preukáže prítomnosť ropy, investori avizovali zámer predávať ju do susedného Poľska. Spočiatku budú transport zabezpečovať nákladnými cisternami.

"Ak sa potvrdí, že ložisko je dostatočne veľké, vybudujeme potrubie. Ak by bolo naozaj veľké, tak je možnosťou aj rafinéria," dodal Lewis.

Zatiaľ nikto nevie, čo pod zemou skutočne je. Vyčísľovať zisk je preto unáhlené, no už teraz z neho Američania sľubujú Slovensku 5 percent. Ľudia z východného Slovenska ale tvrdia, že to, čo majú, im za päť percent nestojí.

Američania chcú na Slovensku ťažiť ropu, miestni sú ale proti, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy