Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Armáda prechádza zmenami, od januára zvýšili vojakom platy
Zdielať na

Armáda prechádza zmenami, od januára zvýšili vojakom platy

BRATISLAVA / Od januára začal platiť nový zákon, ktorý mení vojenčinu na celoživotné zamestnanie. Armáda sa snaží udržať si vo svojich radoch najmä odborníkov, ale nová legislatíva môže pritiahnuť aj mladých ľudí, ktorí rozmýšľajú, čím chcú byť.

Prvým dňom roku 2016 vstúpil do platnosti nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov a do jeho tvorby sa zapojili aj samotní vojaci.

"Po tomto zákone dlho volali nielen vojaci, ale i odborná verejnosť. Ide hlavne o zastabilizovanie vojenského personálu, aby sa povolanie vojaka stalo celoživotným povolaním," ozrejmuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Odliv odborníkov

Jedným z hlavných problémov, ktoré by mal nový zákon vyriešiť, je odliv odborníkov. "Problémom bolo, že ozbrojené sily často prichádzali o kvalitných odborníkov, o vycvičených vojakov. Tento zákon má tieto veci zmeniť," hovorí Balleková.

"Medzi najžiadanejšie profesie štandardne patria IT odborníci, vojenskí lekári, psychológovia, právnici. Nový zákon je ale celkovo o systémovej zmene, ktorá nám umožní dlhšie si podržať odborníkov vo všetkých profesiách, bez potreby ich vytesňovania zo systému na základe nepopulárneho konkurenčného výberu," dodáva hovorca ozbrojených síl Štefan Zemanovič.

Rast platov

Novinkou je, že rast platov bude trvať dlhšie. "Nový zákon o štátnej službe zachováva platové náležitosti aj príplatky tak, ako boli v predchádzajúcom zákone. Samozrejme, posúva sa nám stupnica platov o ďalšie nové triedy," uzatvára Zemanovič.

Armáda sa stáva atraktívnejšou, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy