Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenská armáda získa obra. Nakúpime lietadlá typu Spartan
Zdielať na

Slovenská armáda získa obra. Nakúpime lietadlá typu Spartan

ZVOLEN / Vzdušné sily sa už pripravujú na výcvik pilotov aj pozemného personálu na nové dopravné lietadlá typu Spartan. Taliansky výrobca prvé z nich dodá v roku 2016. Tento typ lietadiel slúží na prepravu vojakov a zvládne odniesť 11 tonový náklad.

Dopravné lietadlá Spartan budú už o rok používať slovenské vzdušné sily. Ministerstvo kúpilo od talianskeho výrobcu dva Spartany. Pripravujeme sa už aj na výcvik posádok. Na každom z nich budú lietať 4 rôzni piloti. "V septembri 2016 budú vyslané štyri posádky a časť technického personálu do Talianska, kde by mali absolvovať teóriu a výcvik na simulátore," uviedol veliteľ Vzdušných síl Slovenskej republiky Miroslav Korba.

Spartan má životnosť 30 rokov. Dolet 5-tisíc kilometrov, čo je dvojnásobok oproti modelu, na ktorom vzdušné sily lietali doteraz. Odvezie 68 pasažierov a unesie 11 tonový náklad. "Je v ňom možnosť prepravy osôb, tovaru, hasenie požiarov. Spartan má široké spektrum využitia," upersnil minister obrany SR Martin Glvač.

Legendárny vrtuľník

Prvý dodá výrobca v roku 2016 a druhý Spartan dostaneme o rok neskôr. V súčastnosti lietajú v 12 krajinách na 5 kontinentoch. "Spartan používajú napríklad v USA, Austrálii, Taliansku, Grécku, Rumunsku a Bulharsku či Peru," povedal výrobca lietadiel Marco Valerio Bonelli.

Na vojenskom letisku Sliač tento víkend parkuje aj americký Blackhawk. Posádka na ňom priletela z nemeckej základne a budú si ho môcť obzrieť návštevníci leteckých dní. V USA je to legendárny americký vrtuľník slúžiaci na prepravu vojakov. Naše ministerstvo kúpilo 8 týchto vrtuľníkov.

Pýcha americkej armády

"Je pýchou našej armády, vieme ním podporiť vojakov na bojisku. Dostať ich z bodu A do bodu B aj s vybavením. Vieme ich prepraviť rýchlo a bezpečne," vysvetlil člen posádky Spencer Boyd.

Americké Blackwahky si prišla pozrieť aj takmer 40-tka detí z východného Slovenska. Výlet na sliačske letisko pre nich zorganizovala americká ambasáda. Vo vrtuľníku si mohli posedieť aj na mieste pilota. Bol to pre nich veľký zážitok.

Súvisiace články